Algemeen

Ontslag dreigt ook voor vast bouwpersoneel

Vaste krachten in de bouw hangt nu ook ontslag boven het hoofd. Dit blijkt uit een enquête van de Aannemersfederatie Nederland (AFN) onder 1.700 mkb-bouwbedrijven. Nadat eerst inleenkrachten en zelfstandigen zonder personeel de klos waren in de bouw, ondervinden ook de werknemers met vaste contracten de crisis. In juli en augustus is 5% van het vaste personeel ontslagen bij diverse midden- en kleinbedrijven in de bouwsector.

Volgens de enquête van de AFN, een brancheorganisatie voor bouwbedrijven, gaat het om enkele duizenden banen die verloren zijn gegaan. Met de ontslagen van vast personeel wordt de verwachting dat na de bouwvak de klappen vallen bewaarheid. Zo geeft 55% van de ondervraagden aan dat de orderportefeuille fors geslonken is na de zomer. De orderportefeuille zou kleiner dan normaal zijn. Voor de zomer gaf 43% nog aan dat de portefeuille leger werd.

Waar 60% voor de zomer zei te weinig orders te hebben, is dit percentage nu ook opgelopen naar 75% van de ondervraagde bouwbedrijven. Het onderzoek toont ook aan dat ook mkb-bedrijven met veel infrastructurele projecten het zwaar hebben. Deze bedrijven merken nog niets van de overheidsstimulans voor projecten.

Gebaseerd op: de Volkskrant
Build for Life