Algemeen

Ontbijthappening om sloop te verhinderen

In Doel heeft het actiecomité Doel 2020 vanmorgen een ontbijthappening gehouden. Ze voeren vandaag actie om de afbraak tegen te houden van de laatste 13 huizen in het dorp.
Die huizen zouden vandaag worden gesloopt om plaats te maken voor de uitbreiding van de Antwerpse haven, maar het actiecomité wil dat verhinderen en bezet daarom het terrein.

"Wij zijn hier met enkele tientallen mensen en wat ons betreft, vindt er vandaag geen afbraak plaats", zegt actievoerder Jan Creve. "We zijn ervan overtuigd dat Doel nog alle kansen heeft en alle kansen moet krijgen."

Intussen heeft Doel 2020 een klacht ingediend bij het Agentschap voor Natuur en Bos. De actiegroep vindt het niet kunnen dat de huizen worden afgebroken terwijl er zwaluwnesten zijn.

Huisvestingsmaatschappij Linkeroever bevestigt dat er nesten zijn en zegt er ook rekening mee te houden. "Maar er zouden slechts in 1 van de 13 huizen zwaluwnesten zitten", zegt directeur Daan Schalck. "Natuur en Bos gaat nu uitzoeken of in dat huis nog broedparen zitten en als dat zo is, dan wordt de sloop van dat huis uitgesteld. Maar dat betekent niet dat de sloop van de andere 12 huizen daarvoor moet worden stilgelegd."

Enkele Vlaamse artiesten schaarden zich achter de actievoerders. Laïs gaf een liveconcert, en ook Zita Swoon, Think of One en Soetkin Collier van Urban Trad waren van de partij.

Ook interessant


Build for Life