Algemeen

Leegstaande woningen Doel worden afgebroken

De Vlaamse regering beslist vrijdag over het verlengen van het woonrecht in Doel tot eind augustus 2009. Volgens Vlaams parlementslid Jos Stassen (Groen!) wil de Vlaamse regering alle leegstaande woningen in het dorp laten afbreken en zullen er geen nieuwe bewoners worden toegelaten. Vlaams minister van Openbare Werken Kris Peeters (CD&V) wil niet vooruitlopen op de beslissing.

Het tijdelijk woonrecht in Doel liep af op 1 januari 2007. Alle bewoners hadden dan eigenlijk hun huis moeten verlaten, maar de bevoegde Vlaamse ministers Peeters en Keulen willen dat woonrecht verlengen tot 31 augustus 2009, zo raakte eerder al bekend.

Stassen interpelleerde minister Peeters dinsdag in de Commissie Openbare Werken van het Vlaams parlement. Volgens Stassen had de vorige paars-groene Vlaamse regering de leefbaarheid van Doel gegarandeerd tot er een bouwvergunning zou zijn voor een eventueel nieuw te bouwen Saeftinghedok. Dat nieuwe dok zal er volgens Stassen niet komen, omdat de omgeving dat fysiek niet aankan. "Moet het dorp Doel nu verdwijnen voor een dok dat er toch niet komt", vroeg Stassen aan Peeters.

Ook de meerderheidspartijen sp.a en spirit hadden vragen. Dirk De Cock (spirit) vindt dat Doel best "een dorp in de haven" kan zijn als er geen nieuw dok komt, Bart Martens (sp.a) wou weten waarom augustus 2009 als nieuwe datum naar voor geschoven wordt.

Veiligheidsredenen

Minister Peeters zei dat hij vrijdag een voorstel doet aan de Vlaamse regering. "Die zal duidelijkheid brengen voor wie legaal in Doel woont", zei Peeters, die opmerkte dat hij ook namens minister Keulen sprak. De datum van 31 augustus 2009 heeft geen politieke reden, maar is afgesproken met de betrokken instanties, zei Peeters. "Heel wat woningen in Doel kwamen de laatste jaren leeg te staan en zijn verkrot. Soms worden ze gekraakt. Vorig jaar zijn om veiligheidsredenen 42 woningen in Doel afgebroken, dit jaar gebeurt hetzelfde met nog eens 120 verkrotte woningen", zei Peeters.

"Dit is een sterfscenario", zei Stassen. Volgens het groene parlementslid is de beloofde leefbaarheid van Doel "altijd onder de mat geschoven geweest. De betrokken overheden hebben er zelf voor gezorgd dat het dorp zou leegbloeden en de huizen verkrotten." Frans Wymeersch (Vlaams Belang) gaf Stassen gelijk.

De vraag naar een Saeftinghedok zal volgens Peeters afhangen van de verdere groei van de containertrafiek. Annick De Ridder (Open Vld) pleitte ervoor om, gezien de lange procedures, alvast een haalbaarheidsstudie op te starten.

Ook interessant


Build for Life