Algemeen

Onnodig paniek rond de energieprestatieregel

Een enorme drukte op de gemeentelijke bouwdiensten tijdens deze laatste dagen van 2005. De vrees dat door de energieprestatieregelgeving - die vanaf 1 januari 2006 van kracht gaat - de kosten van bouwen en verbouwen zullen verhogen, zorgt ervoor dat mensen hun bouwplannen nog snel willen indienen voor het eindejaar. Deze paniek is echter niet nodig...

Bouwen of verbouwen zal immers niet duurder worden door deze nieuwe wetgeving. In tegendeel, uw eindfactuur zal zelfs goedkoper uitvallen. De nieuwe regelgeving schept een kader voor energiezuinig bouwen. Of u dit doet door compacter te bouwen, extra te isoleren of te kiezen voor een condensatieketel voor uw verwarming, dat kiest u zelf. Het geheel moet voldoen aan een E-peil van maximaal 100. Bereikt uw woning een E-peil onder de 100, dan bent u zeer goed bezig met energiebesparing. Zit u boven dit peil dan bent u door de energieprestatieregelgeving verplicht om extra ingrepen uit te voeren.

De extra investeringskost voor isolatie, hoogrendementsbeglazing of een condenserende ketel heeft u op 5 jaar terugverdiend, omdat deze maatregelen uw energierekening aanzienlijk verlagen. Verder kunt u ook rekenen op premies vanwege de federale overheid, de Vlaamse overheid, de energie-intercommunales en meestal ook van uw gemeente.

Bovendien moet vanaf 2009 bij elke verkoop of verhuur van een woning of appartement een energiecertificaat beschikbaar zijn met informatie over het energieverbruik van de woning. Het energieverbruik wordt dus een belangrijk element voor de waardebepaling van uw woning.

Toch begrijpen wij hoe deze aanvragenpiek is ontstaan. De campagne over de nieuwe wetgeving is laat gestart waardoor niet alle informatie tijdig bij de bouwers, architecten en aannemers is geraakt. Vele mensen nemen nu het zekere voor het onzekere en dienen hun bouwaanvraag nog snel in. Zolang uw woning voldoende energiezuinig is en u liever kiest voor de huidige vertrouwde procedure, is dit geen probleem. Indien u nu alles ‘rap rap’ indient, omdat u niet voldoet aan de nieuwe energienormen is dit zeer jammer. U zal dit levenslang voelen in uw hogere energiefactuur.

Heeft u als bouwer vragen over energiezuinig bouwen, dan kan u terecht bij het Steunpunt Duurzaam Bouwen op de mijnterreinen van Zolder.
Build for Life