Vastgoed

Onderzocht: geluidshinder doet woningwaarde dalen

Hoeveel je voor een woning betaalt, hangt van tientallen factoren af. Zo blijkt uit onderzoek dat ook geluidshinder in de omgeving van een woning een meetbare impact heeft op de woningwaarde. Luchthaven, spoorweg en snelweg hebben een negatief effect op de woningwaarde. Roel Helgers is een doctoraatsstudent aan de faculteit economie van de KU Leuven. Hij is gespecialiseerd in onderzoek naar woningprijzen. Zijn laatste onderzoek peilde onder andere naar de impact van geluidshinder op de prijs van woningen in de omgeving van luchthavens, snelwegen en spoorwegen.

Woningwaarde daalt door geluidshinder luchthaven

Helgers stelt vast dat de impact niet min is: “Een woning die dicht bij de luchthaven van Zaventem ligt en waar de geluidsbelasting overdag en ‘s nachts tussen 60 en 65 decibel ligt, is zo'n 6,6 procent of 18.665 euro minder waard dan de gemiddelde woning in een omgeving waar de geluidshinder minder dan 55 decibel bedraagt.”

Ligt de woning in het verlengde van de start- of landingsbaan of langs een aan- of wegvliegroute, dan kan het prijsverschil oplopen tot meer dan 30 procent. De geluidshinder bedraagt er makkelijk meer dan 70 decibel.

Ook snel- en spoorwegen hebben negatieve impact

Uiteraard is de luchthaven van Zaventem niet de enige bron van grote geluidshinder in het dichtbebouwde Vlaanderen. Ook snelwegen, drukke gewestwegen en zelfs gewone straten waar veel verkeer is, produceren veel omgevingsgeluid. Wie dicht in de buurt van een spoorweg of een spoorwegstation woont, weet dat ook het spoor een bron van geluidshinder kan zijn. Volgens het onderzoek van Helgers zijn woningen in de onmiddellijke omgeving van een autosnelweg of gewestweg gemiddeld 4,2 procent minder waard, terwijl spoorwegen de woningwaarde met 3,9 procent verminderen.

Ook interessant