Algemeen

Ondernemers zien toekomst bijzonder somber in

Meer dan de helft van de zelfstandige ondernemers heeft last van de crisis en de achteruitgang van de economie. Dat blijkt uit de conjunctuurbarometer van Unizo.
Vier keer per jaar publiceert Unizo een conjunctuurbarometer, waarbij bij ondernemers gepeild wordt naar de huidige situatie als naar de verwachtingen voor de toekomst. De vooruitzichten van de ondernemers zijn sinds 1997 nog nooit zo pessimistisch geweest.

"De crisis beperkt zich niet tot banken en enkele grote bedrijven. We merken dat de crisis is doorgedrongen tot in de vezels van de economie, de kleine en middelgrote ondernemingen", zegt Johan Bortier, hoofd van de studiedienst van Unizo.

Bij 40 procent van de ondernemingen loopt het orderboekje leeg en zijn er minder bestellingen. 25 procent wordt geconfronteerd met wanbetalers. 20 procent stelt geplande investeringen uit.

Veel ondernemers nemen geen werknemers meer aan. 6 procent van de ondernemers zegt dat ze mensen zullen moeten ontslaan.

54 procent van de kmo's vreest echt in de problemen te komen als de situatie blijft verslechteren. "In de problemen is natuurlijk ruim omschreven, maar daar hoort zeker faillissement bij", aldus Bortier.

Vooral sectoren waarbij de consument een grote uitgave moet doen, worden het eerst getroffen, zoals de autosector, de bouw en het toerisme. De voedingswinkels en de modesector weten zich nog te handhaven.
Build for Life