Algemeen

(On?)bewust asociaal gedrag vormt grootste leefbaarheidsergernis

De gemiddelde Nederlander ergert zich, rondom de eigen woning, het meest aan het gebrek aan parkeergelegenheid. Bijna één op de drie (29%) Nederlanders ergert zich hieraan. De rest van de Top 5 van leefbaarheidsergernissen staat echter vol met zaken die direct samenhangen met vervuilend en (on)bewust asociaal gedrag van buren/buurtbewoners. Zo ergert ongeveer een kwart (26%) zich aan hondenpoep en 2 op de 10 Nederlanders (19%) ergert zich rondom de woning aan zwerfvuil. Op de vierde en vijfde plek staat respectievelijk geluidsoverlast van buren/buurtbewoners (17%) en vandalisme (14%). Slechts 2 op de 10 Nederlanders (19%) ergert zich nergens aan.

Een derde van de Nederlanders (32%) zou zich willen inzetten om de leefbaarheid in de eigen buurt te vergroten in ruil voor producten/diensten waarmee zij de eigen woning en woonomgeving kunnen verfraaien.

Opvallend zijn de verschillen in ergernissen tussen huurders en huiseigenaren: huurders ervaren over het algemeen meer en vaker leefbaarheidsproblemen. Huurders ergeren zich het meest aan overlast van buren en buurtbewoners (28%). Huiseigenaren irriteren zich meer dan gemiddeld aan het gebrek aan parkeergelegenheid (32%). Dit en meer blijkt uit onderzoek van USP Marketing Consultancy in opdracht voor ProLiving, bureau voor leefbaarheid, onder ruim 1.200 consumenten.

Parkeergelegenheid en asociaal gedrag vormen grootste leefbaarheidsirritatie Ongeveer 8 op de 10 Nederlanders (81%) ervaart problemen met betrekking tot de leefbaarheid rondom de eigen woning. De grootste ergernis is het gebrek aan parkeergelegenheid: bijna een derde (29%) van de Nederlanders ergert zich hieraan. De Top 5 van leefbaarheidsproblemen bestaat louter uit zaken die samenhangen met asociaal gedrag en bewuste vervuiling van de buurt. Zo ergert ruim een kwart zich aan hondenpoep (26%) en 2 op de 10 ergert zich zwerfvuil (19%). Op de vierde en vijfde plek staat respectievelijk geluidsoverlast van buren/buurtbewoners (17%) en vandalisme (14%). Slechts 2 op de 10 Nederlanders (19%) ergert zich nergens aan.

Overlast van buren/buurtbewoners grootste irritatie onder huurders Opvallend zijn de verschillen tussen huiseigenaren en huurders. Zo ergert slechts 1 op de 10 huurders (11%) zich nergens aan. Onder huiseigenaren is dit een kwart (25%). Huurders ergeren zich in grotere mate dan huiseigenaren aan geluidsoverlast veroorzaakt door buren/buurtbewoners (28% versus 10%), zwerfvuil (27% versus 14%), vandalisme (17% versus 12%) en hangjongeren (19% versus 10%). Belangrijkste verklaring voor veel van deze verschillen is het feit dat huurders relatief vaker in een flat wonen. In een flat wonen relatief meer huishoudens in een bepaald gebied bij elkaar dan bij eengezinswoningen het geval is. Ook heeft men in een flat (vaak) boven- en onderburen waardoor de kans op geluidsoverlast van buren/buurtbewoners groter is.

Huiseigenaren ergeren zich meer dan huurders aan het gebrek aan parkeergelegenheid (32% versus 24%), groenonderhoud (15% versus 12%) en verkeersdrukte (11% versus 6%). Mogelijke verklaring voor het verschil in irritatie m.b.t. het gebrek aan parkeergelegenheid kan zijn dat huiseigenaren (doordat zij relatief financieel krachtiger zijn) vaker (een) auto(‘s) bezitten. Anderzijds wonen huurders relatief vaker in een flat: zij hebben vaak een eigen parkeerterrein, bij eengezinswoningen is dit minder het geval. Flatbewoners wonen over het algemeen ook ‘hoger’ dan bewoners van een eengezinswoning: hierdoor zullen zij vanuit hun woning minder zicht hebben op verkeersdrukte en slecht onderhoud van het groen.

Derde wil zich inzetten voor leefbaarheid in ruil voor beloning Een klein gedeelte van de Nederlanders (12%) wil zich vrijblijvend inzetten om de leefbaarheid van de eigen woonomgeving te vergoten door bijvoorbeeld portieken op te ruimen, zwerfvuil op te ruimen, gezamenlijk groen te onderhouden, boodschappen te doen voor buurtbewoners, etc. Wanneer men voor het uitvoeren van dergelijke activiteiten zou kunnen sparen voor producten/diensten die men kan inzetten om de eigen woning of woonomgeving te verfraaien, stijgt dit aantal naar bijna een derde (32%).
Build for Life