Bedrijfsnieuws

Omzetgroei Deceuninck lager dan verwacht

De producent van kunststofraamsystemen Deceuninck zag in het tweede kwartaal van 2007 de geconsolideerde omzet met 2,9 procent stijgen tot 177,7 miljoen euro, tegenover 172,6 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. Dat meldt Deceuninck in een persbericht. Analisten gingen uit van een toename van de verkopen met 5,6 procent. In Duitsland werd een negatieve trendbreuk met voorgaande kwartalen opgemerkt. Dat schrijft De Tijd.

In de eerste zes maanden van 2007 steeg de geconsolideerde omzet licht met 1,2 procent tot 319,7 miljoen euro.

In Europa nam de omzet met 7 procent toe door een sterke vraag in Oost-Europa, de Benelux en Frankrijk. Vooral de omzetstijgingen van gemiddeld ruim 20 procent in Rusland, de Baltische Staten, Roemenie en voormalig Joegoslavie vielen op. 'Maar op de Duitse markt stelden we een duidelijke trendbreuk vast met de vorige kwartalen', aldus de groep. Deceuninck zag een ernstige daling van de binnenkomende orders door een drastische daling van de nieuwbouwaanvragen sinds het tweede halfjaar van 2006.

Recente marktstudies, waarbij een stagnatie van de vraag naar kunststofraamsystemen voor de rest van 2007 wordt verwacht, voorspellen niet meteen een verbetering. 'De vetraging van de verkopen in Duitsland, de grootste Europese markt, is geen goed teken voor de rest van 2007', schrijft analist Bernard Hanssens in zijn nieuwsbrief. Hij verlaagt de verwachte ebitdamarge voor 2007 van 11,5 procent naar 11,25 procent.

Op de Turkse markt werden 19 procent meer verkopen gerealiseerd dan in het tweede kwartaal van 2006.

De verkopen in de Verenigde Staten daalden in het tweede kwartaal, uitgedrukt in euro, met bijna een kwart (24 procent). De vraag naar houtcomposietterrassen was, net als in het eerste kwartaal, zwak.

Het niet-volume effect, waaronder de prijszetting, was dan weer beter dan verwacht met een toename van 6,8 procent. 'Dit toont het succes van het effect van het optrekken van de verkoopprijzen', zegt analist Wim Hoste van KBC Securities.

Deceuninck verlaagt de prognose voor een geconsolideerde omzetstijging van '5 a 10 procent' naar 5 procent voor het volledige boekjaar. 'We blijven op koers om de vooropgestelde ebitdamarge van minimaal 10 procent voor 2007 te behalen', aldus gedelegeerd bestuurder Clement De Meersman. 'Dit is belangrijk nieuws', meent Hoste. Hij verwacht een ebitdamarge van 12 procent in 2007. 'De sterker dan verwachte prijzencomponent versterkt mijn vertrouwen in een belangrijke winsttoename.'

Hoste denkt dat de afgeronde conversie van het product Zendow en andere efficientieverbeteringen dit jaar een positieve invloed zullen hebben op de marges.

Beleggers sturen Deceuninck omstreeks 11.10 uur 0,9 procent hoger tot 21,95 euro.

Op 27 juli maakt Deceunick financiele details bekend.
Build for Life