Bedrijfsnieuws

Omzet Saint-Gobain krimpt

Bouwstoffenconcern Saint-Gobain heeft in het eerste kwartaal zijn omzet met 5,8 procent zien verminderen tot krap zeven miljard euro.

De daling in de omzet van Saint-Gobain komt geheel voor rekening van valuta-effecten. Vooral parten spelen de lagere waarderingen van de Amerikaanse dollar en de Braziliaanse real.

Worden de valuta-effecten uitgefilterd dan maakte Saint-Gobain in het eerste kwartaal een groei door van 2,6 procent.
In Frankrijk voerde Saint-Gobain de omzet met 5,7 procent op tot 2,4 miljard euro. In overig Europa nam de bedrijvigheid met 1,8 procent af tot 2,9 miljard euro. In Nederland behoren tot de groep Saint-Gobain vijftien bedrijven, waaronder Raab Karcher, Frankenglas en Novatech.
Door de valutaperikelen nam de Noord-Amerikaanse omzet met 17,5 procent af tot 1,5 miljard euro. Buiten Europa en Amerika daalde de omzet met 11,6 procent tot 496 miljoen euro.
In de glassector kende Saint-Gobain het eerste kwartaal (zonder valuta-effecten) een sterke groei van 5,7 procent tot 1,1 miljard euro. De gestegen afzet van de vlakglasdivisie in Brazilië en het succes op de Europese automotive-markt compenseerde royaal de neergang in de bouwindustrie. De divisie Isolatie profiteerde van de toegenomen ijver van de Amerikanen om hun huizen af te dichten. De omzet steeg weliswaar met 1,5 procent maar in euro’s uitgedrukt moest een daling geslikt worden van 5,6 procent tot 774 miljoen.
Saint-Gobain verwacht de gestage groei van het eerste kwartaal het gehele jaar voort te zetten. Tegenwind komt echter vanuit de schommelingen in de wisselkoersen en de toegenomen kosten van zowel energie als sommige grondstoffen.
Build for Life