Bedrijfsnieuws

Omzet Lafarge daalt tot 13,7 miljard euro

Bouwstoffenconcern Lafarge heeft zijn omzet vorig jaar met 6,5 procent zien dalen tot 13,7 miljard euro.

In locale munteenheden steeg de afzet van bouwstoffenconcern Lafarge met 4,6 procent.

De sterke euro kostte werelds grootste bouwstoffenproducent bij het opmaken van de rekening in Parijs 2,3 miljard euro. Grootste tik gaf ten bedrage van 570 miljoen euro de zwakke Amerikaanse dollar. De Britse pond (134 miljoen euro), de Canadese dollar (84 miljoen euro) en de Maleisische ringitt (71 miljoen euro) waren andere belangrijke boosdoeners. In de divisie cement steeg (de valuta-effecten buiten beschouwing gelaten) de omzet met 5,3 procent. In het vierde kwartaal trok de vraag met een stijging van 11,4 procent flink aan. Met een bijdrage van 6,4 miljard is de sector cement ruimschoots de belangrijkste activiteit van Lafarge, voor de segmenten Toeslagstoffen & Beton (omzet 4,5 miljard euro), Daken (1,5 miljard) en Gips (1,2 miljard)
In Europa treffen de cementbedrijven van Lafarge in de diverse landen verschillende marktomstandigheden. In Griekenland groeide de afzet sterk vanwege de naderende Olympische Spelen en de toegenomen woningbouw. Ook Spanje zit in de lift. In Duitsland werd in het slotkwartaal het einde van de felle prijzenslag zichtbaar. De vraag stabiliseerde met lage opbrengsten. Op de Franse markt werd de tanende afzet gecompenseerd door hogere prijzen. In Groot-Brittannië werkt de geringere bedrijvigheid op het vlak van de woningbouw en aanleg van infrastructurele voorzieningen in het nadeel van de bouwstoffenhandel. Bovendien staan de prijzen onder druk vanwege importen.

Opleving
In Noord-Amerika profiteerde Lafarge in het laatste kwartaal van een sterke opleving die het aanvankelijk erg rustige jaar weer goed maakte. De prijzen in vooral het zuiden en noordoosten van het land vallen tegen. In Centraal-Europa groeide de vraag vooral in Roemenië. Ook in Latijns-Amerika – met een accent op Chili, Brazilië en Venezuela – deed Lafarge goede zaken. Ook uit Azië en Afrika komen positieve berichten over de stijgende vraag.
De bedrijven gespecialiseerd in toeslagstoffen en beton zagen hun omzet vorig jaar met 3,8 procent toenemen. In West-Europa steeg de afzet vooral dankzij de trekpaarden Groot-Brittannië en Spanje. Frankrijk stelt teleur. De dakendivisie realiseerde vorig jaar, door een eindsprint van 9,1 procent in het slotkwartaal, 3 procent groei. De omzet leisteen daalde, de vraag naar dakpannen nam toe.
De afzet van gips groeide in het laatste kwartaal van 2003 met 14,1 procent.
Build for Life