Algemeen

Omvang Europese kozijnmarkt daalt

Op de Europese kozijnmarkt verwisselden vorig jaar 71.598 miljoen kozijnen van eigenaar tegen een handelswaarde van 16,4 miljard euro. Dat is minder dan in de voorgaande jaren.

Dit jaar neemt de afzet opnieuw af met 1,9 procent tot 70.222 ramen. De handelswaarde daalt met 2,8 procent tot 15,9 miljard euro. Dat concludeert InterConnection, een bureau dat vanuit Wenen de toestand op de Europese kozijnmarkt volgt.

Gerekend in aantallen waren de kunststofkozijnen vorig jaar veruit favoriet met een marktaandeel van 41,7 procent. In geld droeg pvc door de lagere prijs slechts 36,4 procent bij aan het totaal. Metalen kozijnen vertegenwoordigden een kwantiteit van 28 procent bij een financieel aandeel van 29,9 procent. Het aantal houten kozijnen beliep 25 procent tegen een waarde van 26,6 procent. Gerekend in stuks bepaalden combinaties uit hout en aluminium de markt voor 5,3 procent, wat een waarde-aandeel van 7,1 procent opleverde.
In noordelijk Europa hebben houten kozijnen, al dan niet gecombineerd met aluminium elementen, een marktaandeel van meer dan 90 procent. In Portugal, Spanje en Zuid-Italië worden vooral metalen kozijnen verkocht. In de andere Europese landen neemt pvc een sterke positie in.
De prijzen worden vooral bepaald door de concurrentieverhoudingen in een land en veel minder door de productiekosten. Zo is een kunststof kozijn het goedkoopste wat op de Duitse markt te vinden is, terwijl hetzelfde kozijn in Spanje als een luxeproduct wordt verkocht dat meer kost dan hout of aluminium.

Renovaties
Met uitzondering van Spanje en Portugal worden kozijnen in West-Europa vooral voor renovaties verkocht.
Vorig jaar ging 55,7 procent van het aanbod naar die sector. Voor 2005 rekent InterConnection met een renovatie-aandeel van 58,6 procent. De fabrikant moet zijn producten en marketingstrategie aan die tendens aanpassen. De leverancier moet de eigenaar van een bouwwerk ervan zien te overtuigen dat het op een gegeven moment tijd is om de kozijnen te vervangen.
Becijferd naar aantallen groeien de kozijnmarkten van Groot-Brittannië en Ierland tot 2005 jaarlijks met zo’n 2 procent tot een aandeel van 21,6 procent in de Europese kozijnmarkt. De kozijnenmarkten van Spanje en Portugal vertonen na jaren van groei tekenen van consolidatie. Die landen nemen momenteel 18,1 procent van de Europese markt in beslag.
De Franse markt groeit tot aan 2005 licht tot 14,9 procent. De markten van Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland zakken, mede door de slechte situatie van de bouw in Duitsland tot aan 2005 in tot 22,2 procent. De Benelux-landen vertegenwoordigen 7,6 procent van de Europese kozijnmarkt.
Build for Life