Algemeen

Ommekeer Kruidenbuurt Tilburg door laatste redmiddel

Drie Tilburgse corporaties zijn samen met de gemeente en de bewonerscommissies een proef gestart om potentiële probleemhuurders te weren in de Kruidenbuurt. ‘De buurt bevindt zich in een negatieve spiraal en dat willen we doorbreken’, zegt de woordvoerder van woningcorporatie Wonen Breburg.

Deze en de andere woningcorporaties TBV Wonen en TIWOS zien dit gezamenlijke initiatief als laatste redmiddel voor de wijk. ‘Het is triest dat de wijk de afgelopen 10 jaar achteruit gegaan is waardoor dit redmiddel helaas nodig is’.

In de wijk bestaan al veel activiteiten om de leefbaarheid te verbeteren. Er zijn steunpunten voor verschillende doelgroepen, projecten van GGD om sport onder jongeren te stimuleren en er zijn brede scholen. Toch is gekozen om de toetreding van bewoners te reguleren door deze maatregel. Volgens welzijnsorganisatie SBO Tilburg is de toewijzing van de woningen de oorzaak van de achteruitgang. ‘Hierdoor zijn er in de wijk steeds meer kansarmen bijgekomen.’

Om in aanmerking te komen voor een huurwoning in de Kruidenbuurt wordt eerst bekeken of de toekomstige bewoner inkomen uit werk ontvangt. In dat geval volgt een antecedentenonderzoek.

Begeleidingstraject

‘Mensen die geweigerd zijn in de Kruidenbuurt en ergens anders in de stad gaan wonen worden niet aan hun lot over gelaten’, stelt wethouder Jan Hamming (PvdA, Wonen) in het Brabants Dagblad van 21 augustus 2008. ‘Ze krijgen extra begeleiding’, benadrukt hij.

Bij een negatief advies wordt er op maat een begeleidingstraject opgezet voor de klant. Dit kan begeleiding zijn bij het vinden van een andere woning maar ook werk- of zorgbemiddeling behoort tot de mogelijkheden.

Een soortgelijk project loopt in al Rotterdam. Daar zijn mensen die geen inkomen hebben uit werk sinds 2006 niet meer welkom in 20.000 huurwoningen in enkele kwetsbare gebieden. De uitkomsten daar zijn positief.
Build for Life