Algemeen

Ömer Sahin wint schilderswedstrijd 'Het Penseel 2011'

Op donderdag 16 februari 2012 werd in de gebouwen van de Confederatie Bouw te Brussel, de uitslag bekend gemaakt van de nationale schilderswedstrijd ‘Het Penseel’. Deze wedstrijd werd georganiseerd door de Confederatie Bouw – Belgische Schilders met als doel het beroep van schilder te promoten en de opleiding op te waarderen. “Beschikken over goede vakmannen is onontbeerlijk voor een schildersbedrijf”, vertelde André Mertens, voorzitter van de Belgische Schilders in zijn openingstoespraak.

Het Penseel was al aan haar derde editie toe en ook dit keer was het een ongemeen spannende strijd. Vijf Vlaamse, drie Brusselse en één Waalse kandidaat haalden de finale. Opmerkelijk was dat er van de negen finalisten ook vier vrouwelijke laureaten waren, allemaal uit Vlaanderen. Dit getuigt van de huidige trend in de schilderswereld: vrouwen vinden steeds meer de weg naar de schildersopleiding. De jury – onder leiding van voorzitter André Mertens – had geen gemakkelijke taak om de winnaar aan te duiden. Toch werd elke deelnemer aan de finale op de uitreiking gehuldigd als een winnaar. Iedere finalist ontving een plaquette als aandenken voor de deelname en een FNAC-cadeaubon van € 25. Uiteraard kan er maar één iemand de beste zijn. Toch werden er, zoals het hoort, medailles uitgereikt voor de drie beste jonge schilders.
De uitslag:
1. ÖMER SAHIN (80,10%) – SISA Antwerpen
2. PETER DE BRUYN (79,66%) – Institut Diderot
3. MAGALI AITTI (71,94%) - VTI Aalst

Spannende wedstrijd
Dat de wedstrijd héél spannend was, getuigen de scores van de laureaten. “Zeker de score van de eerste twee lagen heel dicht bij elkaar, dat een detail wellicht het verschil heeft gemaakt”, vertelt voorzitter André Mertens. “De jury was echter unaniem over de uitslag en de rangorde. Ons puntensysteem bevat criteria van een hoog niveau, omdat we met deze wedstrijd onze opleidingen willen opwaarderen”.

‘Het Penseel’ in de toekomst
Bij de prijsuitreiking van de huidige editie, wordt ook al volop nagedacht over de volgende editie van ‘Het Penseel’. “We denken er over na om ‘Het Penseel’ een andere invulling te geven, die nog meer aanleunt bij onze actiepunten om onze opleidingen naar een hoger niveau te tillen”, besluit André Mertens. “Het testen en ontwikkelen van kennis en vaardigheden is onontbeerlijk, daar willen wij als Belgische schildersfederatie zeker ons steentje bij bijdragen.”
Build for Life