Algemeen

Olmert zet de timmerman aan het werk

In Israël stelt premier Ehud Olmert straks zijn nieuwe regering voor, een coalitie van centrumlinkse en orthodoxe partijen. In de nieuwe regering zitten vier partijen: Kadima, van Olmert zelf, de linkse Arbeiderspartij, de ultraorthodoxen en de partij van de gepensioneerden.

De coalitie heeft een krappe meerderheid van zeven zetels. Daarom wil Olmert een bredere coalitie vinden om een groot draagvlak te hebben voor de belangrijke beslissingen die zich aandienen.

Zo wil Olmert binnen de twee jaar een aantal afgelegen joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever ontruimen en dat ligt erg gevoelig. De ultraorthodoxe coalitiepartner stelt daar nu al openlijk vragen bij.

Voorts is er in het regeerakkoord aandacht voor economische groei en een hervorming van justitie, twee punten die centraal stonden tijdens de verkiezingscampagne.

In de nieuwe regering zitten 24 ministers. Een op de vijf parlementsleden zit dus in de regering. Door dat grote aantal bleek de regeringstafel in het Israëlische parlement te klein. Timmermannen hebben de tafel de voorbije dagen nog speciaal groter gemaakt.
Build for Life