Bedrijfsnieuws

Olivier, Remacle en Max Pels samen op Batibouw

Olivier, Remacle en Max Pels samen op Batibouw
Wie vandaag bouwt, kijkt ook naar morgen. Hoe combineer ik comfort met milieubewustzijn en betaalbaarheid? Hoe zorg ik voor duurzame levenskwaliteit? Op dat vlak zijn prefabkelders en regenwatersystemen als toekomstgerichte betonproducten sterk in opmars. En ook betonnen waterzuiveringsinstallaties bieden oplossingen specifiek voor bouwers in buitengebieden. Drie betonkampioenen, Olivier, Remacle en Max Pels bundelen voor de eerste keer de krachten op Batibouw … en ook daarna.

Voor Remacle (Namen), Olivier (Rumbeke) en Max Pels (Alken) is Batibouw 2010 een echte mijlpaal, want dat is ook het jaar dat ze samen naar de markt gaan. De drie bedrijven gaan hun productgamma en marktbenadering maximaal op mekaar afstemmen – ze hebben immers dezelfde doelgroep - maar met het behoud van de drie commerciële entiteiten als lokale aanspreekpartner. Daardoor wordt een breder productgamma voor meer bouwers in België beschikbaar. We belichten hier alvast drie toppers uit hun gamma.

Regenwateropvang: besparen op de waterfactuur én milieuvriendelijk

Per jaar valt er in ons land gemiddeld zo'n 780 liter neerslag per vierkante meter. Een hemels geschenk: voor tal van toepassingen in huis is immers geen 'drinkwaterkwaliteit' vereist. Planten in huis en tuin, de schoonmaak en de auto wassen, het toilet spoelen en de linnenwas: het kan allemaal perfect met regenwater. Regenwater is overvloedig en gratis beschikbaar, maar ook zacht, dus veilig voor waterleidingen, verwarmingstoestellen en wasmachines. Bovendien is het plaatsen van een regenwaterput in Vlaanderen wettelijk verplicht bij het bouwen of verbouwen van een constructie met een horizontaal dakoppervlak van meer dan 75m².

Combitank

Blikvanger en absolute topper bij de regenwatersystemen is de Combitank. Een Combitank is meer dan een opvangput voor regenwater. Het beton bevat calcium en magnesium, die de zuurtegraad van het regenwater neutraliseren. Daarnaast wordt de put voorzien van een voorfilter, die bladeren en takken weert, een ‘rustige toevoer’ en een overloopsifon. De rustige toevoer zorgt ervoor dat het regenwater vanaf het filter rustig de tank inloopt en vermijdt dat het slib op de bodem opwervelt. Bovendien wordt er op die manier extra zuurstof aan het regenwater toegevoegd, waardoor organische stoffen biologisch worden afgebroken. Deze extra’s zorgen dat er permanent kwaliteitswater voorhanden is. Groot voordeel van de Combitank is de korte montagetijd: alle stukken worden voorgemonteerd meegeleverd.

Voor wie het ook wat meer mag zijn bieden Olivier/Max Pels/Remacle ook gesofistikeerde elektronische besturingssystemen en pompen aan. Deze zijn gebaseerd op de IRM technologie (Intelligent Regenwater Management) en zorgen voor een automatische, feilloze en veilige overschakeling tussen drinkwater en regenwater.

De prefabkelder: rendabele investering in extra ruimte

In private woningbouw is een prefabkelder erg in trek. Deze kelders worden kant en klaar en waterdicht op de werf geleverd en door de gespecialiseerde plaatsingsdienst in 1 dag geplaatst. Met hun dragende functie wordt extra fundering onder en rond de kelder overbodig: een aanzienlijke tijdswinst ten opzichte van alle andere keldersystemen.

In toenemende mate wordt de kelder gebruikt als extra bergruimte, maar ook als functionele werk-, ontspannings- of slaapruimte. Prefabkelders zijn niet alleen waterdicht maar zorgen ook voor een ideale en constante bewaartemperatuur. Voor de zorgvuldig bijeengespaarde wijnkelder worden er speciale nissen voorzien (Tradivin®).

Vooral in Vlaanderen, met zijn vlakkere bodem, zijn prefabkelders een onderhoudsvriendelijk, betrouwbaar en handig alternatief voor de klassieke keldersystemen. Afmetingen variëren van 2,85 bij 2,45m tot 2,8 bij 12 m, of volledig op maat, mits transporteerbare afmetingen.

Waterzuiveringstation: noodzaak voor buitengebieden

In straten of gebieden zonder riolering wordt men geacht zelf in te staan voor de zuivering van het huishoudelijk afvalwater. Om aan de lozingseisen te voldoen is de aanleg van een individuele waterzuiveringsinstallatie in die zones dan ook een verplichting. Een microstation zuivert alle afvalwater van woningen die niet zijn aangesloten op een collectieve waterzuiveringsinstallatie.

Het microstation is een prefab betonnen tank, met één of meerdere tussenschotten, vervaardigd uit machinaal getrild en gewapend beton. Het vastbed is ontworpen om niet te verstoppen en moet dus niet gereinigd worden, omwille van de ontwikkeling van micro-organismen die het slib en de biomassa verteren. Dit soort zuiveringsstations zijn betrouwbare, kostefficiënte toestellen die eenvoudig te plaatsen en te installeren zijn, weinig energie verbruiken en geen geurhinder veroorzaken.

Batibouw 2010: HAL 5 STAND 108
Build for Life