Architectuur

Oliedollars lokken Belgische architecten naar Dubai

De bouwwoede in Dubai neemt zulke fenomenale vormen aan dat er een constante nood is aan goede vakmensen. Belgische architecten worden met luxereisjes naar het land van de steenrijke oliesjeiks gelokt. Dubai wil de schakel worden tussen Azië en Europa. Belgische bedrijfsleiders moeten straks niet langer tien uur in een vliegtuig zitten om hun Chinese partner te ontmoeten, maar spreken halverwege af in een luxehotel in het emiraat.

Althans dat hoopt sjeik Mohammed bin Rasjid al-Maktoem, de huidige minister-president van de Verenigde Arabische Emiraten en de emir van Dubai. Om zijn droom te verwezenlijken is niets hem te gek. In Dubai wordt de grootste toren ter wereld, Burj Dubai, gebouwd. Bepaalde delen van de stad worden omgetoverd tot gespecialiseerde zones waar tientallen ziekenhuizen verrijzen of honderden IT- en mediabedrijven zijn geconcentreerd.

Zo'n 25 procent van alle bouwkranen en dus ook een kwart van alle bouwwerven ter wereld bevinden zich momenteel in Dubai. Arbeiders uit Pakistan en India knappen het harde, vuile werk op en worden tegen een hongerloontje afgebeuld. Maar voldoende architecten om al die bouwwerken te ontwerpen, zijn veel moeilijker te vinden.



Afgelopen zomer vertrok er daarom voor de derde keer in korte tijd een groep Belgische architecten naar het emiraat. Ze verbleven in luxehotels en werden in vijf dagen langs alle prestigeprojecten geleid. Vertegenwoordigers van grote lokale bouwbedrijven stonden klaar om hen te ontmoeten. Slechts een deel van de reiskosten moesten ze zelf betalen. Wie de stap naar het oliestaatje overweegt te maken, kan rekenen op een maandsalaris van meer dan 5.400 euro. Woonkosten zijn voor rekening van de baas en belastingen moeten niet worden betaald.

"De projecten die in Dubai op stapel staan, zijn van een dergelijke omvang dat voor gemotiveerde studenten en architecten de kansen voor het grijpen liggen", belooft de Belgische Architectenkrant, die de reis organiseerde. "Tien jaar geleden was Dubai een stad midden in de woestijn. Vandaag wordt er elke vier jaar een nieuw Manhattan gebouwd in Dubai", zegt Bart Wuyts van het Belgische aannemersbedrijf Besix.

Besix is al veertig jaar actief in de regio. "Toen we er in 1966 aankwamen, zijn we met een helikopter geland op het strand van Abu Dhabi", herinnert Wuyts zich. Het aannemersbedrijf is betrokken bij tal van de eerder genoemde prestigeprojecten zoals de Burj Dubai, waarvan inmiddels 56 van de 215 verdiepingen af zijn. Ook de ontwikkeling van een nieuwe brug met veertien rijstroken en de ontwikkeling van een martime city vvor bedrijven actief in de scheepvaartsector is in handen van Besix. "Voor komend jaar hebben we in de regio rond Dubai nieuwe orders ter waarde van 1,1 miljard dollar", weet Wuyts.

Om nog meer vakmensen warm te maken voor een carrière in het oliestaatje wordt er begin november een beurs georganiseerd onder de naam 'Discover Belgian Resources". Organisatrice Katia Schneider: "Wij willen de Belgische knowhow exporteren naar het emiraat."