Algemeen

OVAM onderzoekt woonzones in Borsbeek

De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) start met een globaal bodemonderzoek in twee woonzones in de gemeente Borsbeek. Op beide plaatsen was tot het einde van de jaren 50 een gracht aanwezig. Deze grachten, een ringgracht rond een hoeve en een antitankgracht die deel uitmaakte van de verdedigingsgordel rond Antwerpen, werden later opgevuld met stortmateriaal. Met het onderzoek wil de OVAM duidelijkheid scheppen over deze potentiële verontreiniging.

Na 1960 werden de gronden gelegen op deze locaties verkaveld en bebouwd. Op de voormalige stortplaatsen liggen nu 68 aparte percelen. Tot vandaag moest elke eigenaar een afzonderlijk bodemonderzoek uitvoeren op zijn perceel als hij het wilde verkopen.

Globaal bodemonderzoek

De OVAM heeft nu opdracht gegeven om op beide locaties een globaal bodemonderzoek uit te voeren. Dergelijke aanpak is veel efficiënter dan de klassieke perceelsgewijze aanpak, waarbij elke eigenaar een bodemonderzoek moet uitvoeren op zijn eigen perceel. Bovendien worden de verschillende eigenaars van hun onderzoeksplicht naar deze historische verontreiniging ontheven.

Eerdere onderzoeken op deze locaties gaven geen duidelijk beeld van de verontreinigingen. De resultaten van het nieuwe onderzoek worden verwacht tegen juli 2010. De OVAM organiseert op dinsdag 17 november 2009 een infovergadering in de gemeente Borsbeek om de betrokken eigenaars en bewoners te informeren over de timing en de uitvoering van de onderzoeken.
Build for Life