Architectuur

OMA ontwerpt Parc de Expositions Toulouse

OMA ontwerpt het Parc des Expositions (PEX) in het Franse Toulouse. De opdracht omvat een park met een 338.000 vierkante meter omvattend beurs- en congrescentrum. PEX moet een toegangspoort worden naar de stad en biedt plaats aan tentoonstellingen, conferenties en concerten.

OMA heeft gekozen om het programma van het park te concentreren in een langwerpige strip van 2,8 kilometer lang en 320 meter breed en zo het omliggende platteland te behouden. De parkstrip is een gebied dat wordt gereserveerd voor innovatieve ontwikkelingen en verbindt de rivier Garonne aan de ene kant met de assemblagefaciliteiten voor de Airbus A380 aan de andere kant.

Het beurs- en congrescentrum bestaat uit drie ‘zones’. Een ervan is een multifunctionele hal met kolossale deuren, waar tevens evenementen en voorstellingen in de open lucht kunnen worden georganiseerd. Verder bestaat het complex uit een 40.000 vierkante meter grote tentoonstelling en een parkeersilo (160.000 m2) die zichtbaar is vanuit de hallen.

OMA verkreeg de opdracht via een prijsvraag, waar nog drie andere architectenbureaus aan deelnamen. Het project zal worden uitgevoerd onder leiding van OMA-‘associate’ Clément Blanchet.

Lees verder op Architectenweb.nl