Algemeen

OM wil makkelijker afsprakgetuigen maken

In zijn verhoor voor de parlementaire enquetecommissie toonde de voorzitter van het college van procureurs-generaal mr. J.L. de Wijkerslooth zich heel stellig. "Wij zouden meer zaken in Nederland oplossen als we meer afspraken met getuigen mogen maken. Dan gata het niet alleen om bouwfraude maar zelfs over moord."
Hij reageerde daarmee op het onuitgesproken verwijt van de commissie dat het twee jaar heeft geduurd alvorens Bos zijn schaduwboekhouding aan het OM gaf. Het grote probleem voor het justitie was dat op basis van de wet- en regelgeving er geen afspraken gemaakt konden worden over een vergoeding aan Bos noch over immuniteit. Sinds de parlementaire enquete opsporingsmethoden is de speelruimte daartoe uiterst beperkt, gaf De Wijkerslooth aan.
Geld mag alleen gegeven worden aan getuigen die niet ook verdachte worden. "Dan geldt een ander regime. Daarin kunnen we niet verder gaan dan het beloven van strafvermindering met eenderde." Bovendien was de drie ton die Bos wilde hebben helemaal niet mogelijk. "Kortom, zolang Bos voorwaarden stelde, konden we niet veel", aldus de super-PG.
De commissie wilde verder weten waarom het openbaar ministerie niet een koppeling heeft gelegd tussen de zogenoemde bouwfraude en de fraude rond de Schipholspoortunnel. "Daar zat geen verband tussen. Het enige verband is dat het over bouw gaat en over fraude. Maar het een is aanbestedingsfraude, het andere uitvoeringsfraude", zei De Wijkerslooth.
Hij verklaarde wel ongelukkig geweest te zijn met de transactie die het parket Haarlem heeft gesloten met KSS, HBW en Strukton over de tunnelaffaire. Volgens hem was er sprake van een misverstand geweest. In eerste instantie was er door het parket Haarlem gevraagd of de PG’s konden leven met een schikking in deze zaak. "De term schikking sloeg voor ons op een eventuele ontnemingsvordering waarbij het genoten voordeel van fraude wordt weggehaald. Voor een ‘schikking’ in een strafzaak gebruiken we de term transigeren."
Over het strafrechterlijk onderzoek naar de Bos-boekhouding hoopt hij eind dit jaar een beslissing te kunnen nemen. Medio 2003 zou er dan tot vervolging kunnen worden overgegaan.
Build for Life