Tuin

Nu beste tijd voor aanleg gazon

Vanaf half augustus tot half oktober is de meest ideale tijd van het jaar om een nieuw gazon aan te leggen. Tijdens deze periode zijn de nachten nog warm en vochtig, waardoor graszaad regelmatig en snel kiemt. De grondtemperatuur is nog hoog en er zijn in deze periode minder onkruidzaden in de lucht die het eindresultaat kunnen verstoren.

Het type graszaad dat u wilt gebruiken is afhankelijk van de functie van het gazon. Is de verwachting dat het gras veel wordt betreden dan kiest u voor speelgazon. Dit bestaat uit een mengsel van fijne en grovere grassoorten (zwenkgras, beemdgras, raaigras en struisgras). De grove soorten zorgen voor kracht, de fijne soorten voor sierwaarde. Bent u uit de kinderen en wilt u een gazon met een hoge decoratieve waarde dan kiest u voor siergazon. Dit bestaat uit een mengsel van verschillende rassen (zwenk- en struisgras). Hebt u een beetje de ruimte en wilt u af en toe tegen een bal schoppen dan kunt u kiezen voor een sportgazon. Een zeer sterk mengsel door grove grassoorten (raaigras en timotee). Schaduwgazon bevat voornamelijk ruwbeemdgras, is goed te betreden en maakt een mooi gazon ook in de schaduw mogelijk.

Omhulsel
Tegenwoordig worden steeds meer graszaden voorzien van een omhulsel. In dit omhulsel zit voeding voor een snelle ontkieming en stoffen die vogels en muizen niet lekker vinden, zodat niet al het zaad wordt opgevreten. Een gazon opnieuw aanleggen vraagt een gedegen voorbereiding om problemen in de toekomst te voorkomen.

Deze voorbereidingen gelden ook voor de aanleg van een nieuw gazon met graszoden. Graszoden hebben als voordeel dat u direct over een nieuw gazon beschikt dat u na twee weken al in gebruik mag nemen. Een ingezaaid gazon echter pas na zo'n twee maanden. De keuze tussen graszaad of zoden is meestal een centenkwestie. In de gemiddelde achtertuin gaat mijn voorkeur uit naar het gebruik van graszoden vanwege het gemak. Bij grote projecten kan het gebruik van graszoden in de papieren lopen en is inzaaien een goede optie.

Wat het ook wordt, zaad of zoden, water geven is direct na aanleg van levensbelang. Zeker als de temperaturen hoog zijn. Zoden zult u de eerste week goed nat moeten houden en graszaad de eerste drie weken. Kortom u moet er wel wat voor doen, maar dan weet u ook zeker dat het gras bij u groener is dan bij de buren.