Vastgoed

Notarissen en makelaars kibbelen over koopaktes

Notarissen en makelaars zijn aan het kibbelen over wie de koopakte opstelt. De normale gang van zaken is dat de makelaar dit regelt. De notarissen willen die functie echter graag overnemen, omdat ze geloven dat er momenteel veel misgaat bij het opstellen van koopaktes. De makelaars en de Vereniging Eigen Huis (VEH) ontkennen dit.

De discussie over wie de koopakte moet opstellen loopt al vele jaren. Volgens de notarissen kunnen zij deze taak beter op zich nemen, aangezien zij volgens eigen zeggen nu eenmaal beter zijn in het opstellen van juridische documenten. Tevens kan zo fraude voorkomen worden. Volgens de Houtense makelaar Athos de Jong is er echter helemaal niets mis met door makelaars opgestelde koopaktes. Hij wijst daarbij op het feit dat notarissen in hun aktes van levering vrijwel standaard verwijzen naar de door de makelaar opgestelde koopaktes.

Volgens Erna Kortlang, notaris en voorzitter van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB), gaan er echter wel degelijk zaken mis. Vooral als het een complexe zaak is bij echtscheidingen of erfenissen. Volgens haar komen niet-correcte koopaktes ook vaak niet in de openbaarheid, omdat de notarissen onzorgvuldigheden achteraf verbeteren om de makelaar niet in diskrediet te brengen.

Gebaseerd op: Vastgoed