Algemeen

Nominaties Bouwprijs

De Nationale Bouwprijs is bestemd voor de exposant op de BouwRAI met de beste innovatie op het gebied van stedelijke ontwikkelingen. Tijdens de beurs zijn overigens in een speciale presentatie op de beursvloer alle nominaties te zien.

Bij de beoordeling woog de jury zes criteria mee. Het innovatieve karakter was daarin bepalend. Ook beoordeelde de jury hoe innovaties inspelen op de thema’s van de BouwRAI 2002. Andere beoordelingsaspecten waren de mate van impact in de markt, de wijze van marktbenadering, duidelijke visie op het vakgebied, bruikbaarheid en toepasbaarheid.

De Nationale BouwRai vindt plaats van maandag 15 tot en met donderdag 18 april in de Rai in Amsterdam. De organisatie is in handen van de BouwRAI, Amsterdam RAI.

De nominaties
De ATAG Zonnelichtverwarming van ATAG Verwarming en de MultiSolar van Daalderop
Deze twee nominaties vertonen grote overeenkomsten. Volgens de jury zijn het geïntegreerde, universele apparaten, gericht op de toekomst. De toepasbaarheid en bruikbaarheid zijn groot. Zij bieden een innovatieve bijdrage aan duurzaamheid en energiebesparing. Beide dragen zorg voor een verlaging van de EPC met 0,3. Bovendien wordt aandacht besteed aan comfort. Zo kan de verwarming van ATAG zeer lage vermogens leveren. De MultiSolar op zijn beurt levert een groot volume tapwater.

Customizing van Customizing BV
Customizing BV is een gespecialiseerde dienstverlener op het gebied van het woonklaar opleveren en beheren van woningen. De jury is van mening dat dit concept goed past in de toenemende klantoriëntatie; verhuurders kunnen hiermee hun huurders service op maat bieden. Bovendien bedient Customizing alle segmenten in de markt: van huisvesting voor asielzoekers tot dure appartementen voor expats.

Het Digitale Huis van De Twee Snoeken Automatisering
De Twee Snoeken is volgens de jury consistent in zijn ontwikkeling van software voor bouwvoorbereiding. Dat leverde vorig jaar al een nominatie op. Naar het oordeel van de jury is het Digitale Huis een innovatief informatiesysteem dat alle werkprocessen in het kader van de bouwvoorbereiding en de inbreng van de daarbij betrokken partijen op elkaar afstemt. De jury is onder de indruk van het innovatieve concept en van de zakelijke coalitie van partijen die een goede basis vormt voor de marktbenadering.

A+Woning van Prefab Limburg
Deze vorm van bouwen, met een vloerconstructie die veel flexibiliteit oplevert, acht de jury een goed voorbeeld van IFD-bouwen. Het biedt consumenten meer keuzemogelijkheden. Zowel tijdens de bouw als gedurende de bewoning zijn functies van ruimten eenvoudig te wijzigen. Dat kan doordat leidingen en dergelijke losgekoppeld zijn van de bouwconstructie. De industrialisatie van het bouwconcept zorgt verder voor een hoger bouwtempo.

Algemene Woning Keuring van SKW Certificatie BV
Tot op heden wordt het meten van de kwaliteit van bestaande woningen op verschillende manieren verricht. Een vergelijking van de kwaliteitsbeelden is dan ook niet te maken. De AWK zorgt ervoor dat door een certificatie van de keuringsbureaus een landelijk erkende keuringsstandaard ontstaat. De jury voorziet dat zo een keuringsrapport de norm wordt voor overdracht van vastgoed.
Build for Life