Nog veel potentieel voor spouwmuurisolatie

  BE   20 augustus 2015 Bron: Confederatie Bouw
Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom verwacht dat dit jaar meer dan 20 000 woningen zullen worden nage´soleerd met spouwmuurisolatie. Maar dan blijven er nog 500 000 woningen over die gebaat zouden zijn met deze budgetvriendelijke energiebesparende ingreep. De Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) spoort consumenten aan om de investering zeker te doen. Met de huidige overheidspremies is de kwaliteit gegarandeerd en bedraagt de terugverdientijd amper vijf jaar. Wacht dus niet tot het premiesysteem verandert ů

Minister Turtelboom had vandaag goed nieuws voor de isolatie-experts. De huidige cijfers suggereren dat dit jaar de spouwmuren van meer dan 20 000 woningen nage´soleerd zullen worden. In de voorbije zeven maanden werd deze ingreep 15 % meer uitgevoerd dan in dezelfde periode een jaar eerder, en zelfs 42 % meer dan twee jaar eerder.

Premies voor kwaliteit

Voor de consument is de na-isolatie van spouwmuren een aantrekkelijk ingreep. Door de relatief lage investeringskosten en de overheidspremies duurt de terugverdientijd slechts een jaar of vijf. Bovendien hanteert de Vlaamse overheid een kwaliteitskader voor spouwmuurisolatie. Je krijgt de premie alleen als je een aannemer inschakelt die kan bewijzen dat hij strikte kwaliteitsprocedures volgt. De consument mag dus vertrouwen hebben in het resultaat. Daarnaast is het aanbrengen van de isolatie eenvoudig. Het schaadt het uitzicht van een woning niet aangezien er geen ingrepen aan de binnen- of buitenzijde nodig zijn.

Nog 500 000 te gaan ů

Toch blijft er in Vlaanderen nog een ruim potentieel van meer dan 500 000 woningen bestaan. De Confederatie Bouw roept dan ook op om deze investering te doen, nu er nog zekerheid bestaat over de premie. Samen met dakisolatie en met goed isolerende ramen en beglazing vormt een goed ge´soleerde gevel het trio van de meest efficiŰnte maatregelen om een woning energiezuiniger te maken. Merk overigens op dat een huishouden een combipremie krijgt als het tegelijk investeert in nieuwe ramen en muurisolatie.

VCB stimuleert vakmanschap

Enkele pioniersbedrijven in de Vlaamse Confederatie Bouw vonden het al vroeg belangrijk dat de kwaliteit van het isolatiewerk op een hoog niveau zou liggen. Daarom stichtten ze in 2010 de Confederatie Bouw isolatiebedrijven (CBI), een vereniging van na-isolatiebedrijven. Deze maakt aannemers ervan bewust dat vakmanschap en kwaliteit essentieel zijn. Een opdrachtgever weet dat hij werkt met een deskundig bedrijf als hij een aannemer kiest die aangesloten is bij CBI.

Nog kwaliteitskaders op komst

Voorlopig hanteert Vlaanderen alleen een kwaliteitskader voor de na-isolatie van spouwmuren. Maar ze heeft de intentie om zulke kaders in te voeren voor andere isolatietechnieken zoals buiten- en binnenmuurisolatie. De Vlaamse Confederatie Bouw staat achter het principe dat overheidssteun gekoppeld wordt aan kwaliteitseisen. Dat stimuleert een professionele uitvoering. Maar de VCB waarschuwt ook: deze kwaliteitskaders moeten haalbaar en betaalbaar blijven. Onze aannemers vragen een correcte verhouding tussen de kosten en inspanningen en het beoogde resultaat.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo