Interieur

Nimbus in de prijzen met Line Z

Twee gerenommeerde prijzen kreeg verlichtingsspecialist Nimbus voor zijn ‘Line Z’ toegeschoven: de ‘iF Product Award 2008’ en de ‘Neue Klassiker’. Line Z, dat gebruikmaakt van de innovatieve SMD LED-technologie, is dan ook in vele opzichten baanbrekend.

De lees- en werklamp Line Z kreeg de ‘iF Product Award 2008’ toegekend voor zijn vernieuwingsgraad, materiaalkeuze en ergonomie, de prijs ‘Neue Klassiker’ – uitgereikt door het bekende tijdschrift ‘Schöner Wohnen’ – voor zijn vormgeving, kwaliteit en bruikbaarheid.

Line Z maakt gebruik van de vernieuwende SMD LED-technologie. SMD LED’s zijn in feite een verdere ontwikkeling van de LED-technologie, waarbij SMD voor ‘Surface Mounted Device’ staat: draadloze, direct op een platine gesoldeerde dioden. Gezien hun geringe bouwhoogte, minimale warmteproductie en onderhoudsvriendelijke karakter kunnen ze ingebouwd worden in voordien niet-geschikte materialen en vroeger onbereikbare plaatsen. Zo kunnen met een minimum aan materiaal krachtige en tegelijk uiterst dunne producten vervaardigd worden.

Dietrich Brennenstuhl, bedrijfsleider en hoofddesigner van de Nimbus Groep, zag als één van de eersten dat er veel potentieel schuilt in de LED-technologie. Al in 2006 stelde hij op Light + Building voor de eerste maal een sterke, op SMD LED-technologie gebaseerde LED-lijn voor, die ondertussen gebruikt wordt om verschillende beroemde projecten volledig te verlichten. Maar de minimalistische LED-verlichting kan uiteraard ook gewoon thuis ingezet worden.

Line Z groeide op basis van de ‘hightechesthetica’ en zuinige LED-technologie alvast uit tot de favoriet van de designbewuste ecopuristen: een fijne LED-lichtband maakt het design met extreem filigrane en wijde bogen mogelijk en verlicht het tafeloppervlak zonder te verblinden. Kortom, minimalisme dat meer is dan louter een designkenmerk.

Sinds januari 2008 is ook ‘Line Z XL’ bij de betere speciaalzaak verkrijgbaar en kan hij via internet besteld worden op www.nimbus-group.com.