Interieur

Niko wint red dot award voor vernieuwend ecodisplay

Het ecodisplay van Niko werd zopas uitgeroepen tot winnaar van een red dot award, de internationaal felbegeerde ‘Oscars’ van het productdesign. Het display van Niko Home Control, de nieuwste generatie elektrische installatie, laat gezinnen toe hun energieverbruik thuis af te lezen en zo actief energie te besparen. Na een eerder behaalde red dot voor de Niko Mysterious schakelaars in 2009, laat deze tweede bekroning zien dat Niko zich definitief heeft gevestigd als trendsetter op vlak van design.

Niko werd gekozen uit 4.433 inzendingen. Vanwege de unieke combinatie van pure vormgeving en vernieuwende functionaliteit treedt het bedrijf toe tot het selecte clubje red dot award winnaars van 2011. Het ecodisplay maakt deel uit van Niko Home Control, de nieuwste intelligente elektrische installatie waarmee gezinnen actief energie kunnen besparen.

Trendsettend design

De jury, bestaande uit vooraanstaande designexperts, liet zich overtuigen door het trendsettende design van het ecodisplay: een uitgepuurd ontwerp met vlakke toetsen en uitgebalanceerde verhoudingen dat discreet kan worden ingebouwd. Het display heeft een duidelijke gebruikersinterface en logische symbolen, waardoor bewoners snel een keuze kunnen maken om hun woning in ecomodus te brengen en sluimerverbruik te stoppen.

De reddot jury kijkt ook naar het potentieel succes op de markt: hier bleek de functionaliteit van het ecodisplay een grote troef. Luc Meirlaen, R&D manager bij Niko: “Met het ecodisplay kunnen de bewoners bij het verlaten van de woning met één druk op de ecotoets de woning naar een ecologische en zuinige status brengen. De verlichting en stopcontacten schakelen uit en de verwarming en ventilatie gaan naar een lager niveau. Een snelle blik op het scherm leert meteen wat de woning verbruikt. Ook aanwezigheidssimulatie kunnen de bewoners eenvoudig starten. Het ecodisplay combineert energiezuinigheid met comfort en veiligheid en is bijzonder gebruiksvriendelijk.”

Voor de tweede maal in de prijzen

Op Batibouw werd het ecodisplay laureaat voor de ECO Award 2011, een prijs voor het meest milieuvriendelijke product. Samen met de eerdere bekroningen die Niko bij red dot te beurt vielen, is dit een bevestiging van de nieuwe weg die Niko enkele jaren geleden insloeg, waarbij het bedrijf inzet op innovatief design en milieuvriendelijke oplossingen. “Onze ontwerpers laten zich inspireren door wat zich afspeelt in de wereld rondom: van de nieuwste ontwikkelingen in de automobielsector of op het vlak van groene energie, tot de laatste evoluties in kunst en cultuur. Sinds een aantal jaar kunnen we daardoor uitpakken met tijdloos, strak en hoogtechnologisch design, met oog voor het milieu. Het ecodisplay past perfect in die filosofie.”

Red dot award

De red dot awards zijn de grootste en bekendste designcompetitie ter wereld. Een internationale jury van onafhankelijke designexperts selecteert elk jaar de beste designproducten.

Op 4 juli 2011 vindt de officiële uitreiking plaats in het Aalto Theater, de opera van Essen. De winnende producten zijn te zien van 5 juli tot 1 augustus 2011 op de tentoonstelling “Design on stage – winners red dot award: product design 2011”, in het red dot designmuseum in Essen. Wie dus wil zien wat er op dit moment leeft in de internationale ontwerperswereld, kan er op ruim 2,5 uur rijden van Brussel terecht voor meer dan 1.500 bekroonde designproducten in een ruimte van 4.000 m2.