Algemeen

Nieuwe wijk in de binnenstad van Amsterdam

Amsterdam krijgt er vanaf 2009 een geheel nieuw stukje binnenstad bij. Een mix van woningen, kantoren, hotels en cultuur moet het Oosterdokseiland naast het Centraal Station nieuw leven inblazen.

Om precies te zijn gaat het om ruim 300 woningen, 21.000 m² winkelruimte, 83.000 m² aan kantoren, 42.500 m² gereserveerd voor cultuur, een hotel en diverse horecagelegenheden. In de parkeergarage onder het complex kunnen 1500 auto's terecht, de ondergrondse fietsenstalling biedt plaats aan 2500 tweewielers.

Restaurants
Langs de kades van het Oosterdokseiland komen vooral winkels, restaurants en cafés, waar bezoekers in de zomer op een terrasje van de zon kunnen genieten. Ook wordt er in het zakengedeelte een luxe vijfsterrenhotel gebouwd.

De grootscheepse plannen maken onderdeel uit van de herontwikkeling van de Zuidelijke IJ-oevers. "We willen de stad weer aan het IJ terugbrengen. Het Oosterdokseiland werd jarenlang gedomineerd door haven- en spoorfuncties, waardoor Amsterdam zich van de waterkant heeft afgekeerd", aldus projectleider Pierre van Rossum.

Ook het distributiecentrum van TPG-post had een prominente plaats op het eiland. Dat gebouw is onlangs grotendeels tegen de vlakte gegaan. Het eiland vormde, ondanks zijn centrale ligging, een 'vergeten' deel van de Amsterdamse binnenstad.
Build for Life