Architectuur

Nieuwe website ondersteunt architect bij energiezuinig bouwen

Nieuwe website ondersteunt architect bij energiezuinig bouwen
De Vlaamse bouwmarkt wordt vandaag overstelpt met informatie over energiezuinig bouwen, duurzame of hernieuwbare energiebronnen en nieuwe regelgeving. Het is dan ook niet eenvoudig om op de hoogte te blijven. NAV, de Vlaamse architectenorganisatie, ontwikkelde om die reden de website www.meeroverepb.be. Deze geeft architecten en andere energieprofessionals (technische) support op het domein van energiezuinig bouwen

Architecten dienen steeds meer te focussen op energiezuinigheid, zeker met het oog op de verplichting bijna energieneutraal te bouwen tegen 2021. “De technologieën en regelgeving worden echter steeds complexer, waardoor ontwerpers dreigen het noorden kwijt te raken.”, aldus architect Angeliques Verspeurt (coördinator energieconsulentenproject NAV).
De Vlaamse Overheid, NAV en ORI hebben dan ook gezamenlijk een energieconsulentenproject opgezet om architecten te ondersteunen. Zo krijgt hij of zij inhoudelijke ondersteuning en een aanspreekpunt.

In het kader van deze ondersteuning ontwikkelde NAV nu de website www.meeroverepb.be. Op de site wordt de belangrijkste informatie over de EPB-regelgeving en energiezuinig bouwen verzameld in een kennisdatabank. Deze website wenst verder te gaan dan een loutere opsomming van de eisen, maar wil ook focussen op het ontwerp, de uitvoering, de juridische kant, etc. Kortom, “meer over EPB”. Bovendien is hier ook een EPB-helpdesk aanwezig, waar architecten de meest gestelde vragen kunnen raadplegen maar ook zelf vragen kunnen stellen.

Ook bouwheren zijn welkom op de site. Ze kunnen er eenvoudig navigeren naar een geschikte EPB-verslaggever en kunnen binnen gluren in referenties van energiezuinige woningen.

Link: www.meeroverepb.be