Nieuwbouw

Nieuwe watertoren voor Meensel-Kiezegem

Watertorens zijn bijzonder fotogeniek vanuit de lucht. Denken we maar aan de even sierlijke als strakke witte watertoren in Tienen, maar ook de nieuwste watertoren van de VMW mag gezien worden. Eind vorig jaar werd een nieuwe toren in Meensel-Kiezegem in gebruik genomen naar een ontwerp van Francis Lambert, architect van de VMW.

De Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening heeft sinds half oktober de nieuwe watertoren van Meensel-Kiezegem in gebruik genomen. Deze toren zorgt voor een aanzienlijke uitbreiding van de bergingscapaciteit in het Hageland: hij heeft een inhoud van 1.500 m3, wat driemaal de capaciteit is van de oude toren die intussen werd afgebroken.

Herkenningsbaken in het landschap

De nieuwe watertoren is iets hoger dan de oude watertoren (30 meter), en is daardoor opnieuw een herkenningsbaken in het landschap. De mantel rond de kuip werd niet doorgetrokken tot beneden. Door de slanke trappenkoker en kolommen kan men onder de waterkuip door kijken. De kuip werd in twee delen opgesplitst om de continuïteit in de waterbevoorrading te waarborgen bij onderhoud.
De watertoren werd opgetrokken in beton. De neus van het trappenhuis is beglaasd, waardoor een inkijk ontstaat op de werking van de watertoren.

Lees verder op Vlaamsearchitectuur.be