Nieuwbouw

Nieuwe villa rond 14de-eeuwse brouwerij

De villa in Hoensbroek van dreessen architecten lijkt op het eerste zicht een volledige nieuwbouwwoning. Maar achter de gevel schuilt meer. De nieuwe villa omvat binnenin de voormalige brouwerij van het kasteel van Hoensbroek. Deze oude brouwerij dateert maar liefst van het jaar 1300.
Ongeacht de toestemming om de oude brouwerij neer te halen, koos de bouwheer toch bewust om het te behouden. Het oude restant bestaat uit 2 verdiepingen met binnenin prachtige, stenen kruisgewelven. Als gevelbekleding werd dan ook voor een gevel in Argentis gekozen, een lichtgrijze gevelsteen uit het assortiment van de Vandersanden Group.

Ook in het nieuwe gedeelte zijn heel wat plafonds opgetrokken met nieuwe bakstenen. Op deze manier refereren Dreessen architecten naar de oude bakstenen gewelven van de brouwerij.

Isolerende baksteen
Deze stenen plafonds zijn gemaakt met E-Brick. De architect vond dit systeem de gemakkelijkste en meest geschikte oplossing. Met E-Brick combineer je immers een goede isolatie met een mooie bakstenen bekleding. De isolatiepanelen zijn licht in gewicht en makkelijk te bevestigen. Nog een voordeel is dat dezelfde lichtgrijze gevelsteen gebruikt is op de E-brick panelen, weliswaar in de vorm van steenstrippen. Zo heb je de indruk dat de traditionele baksteen van de gevel gewoon doorloopt in de plafonds.

Lees verder op Architectura