Tuin

Nieuwe tuintrends 2010 (preview op Batibouw)

Een nieuw jaar, een nieuw begin. In de trends voor 2010 – van fashion tot design – speelt de natuur een grote rol. Na jaren in het teken van minimalisme en zakelijke koelheid, lijkt de tijd aangebroken voor warmte en sfeer. En dat vertaalt zich buiten en binnen in een terugkeer naar de natuur. Het nieuwe merk Xtirio by Marlux vat de tuintrends samen in een inspirerende website en Moodbook: van leefbaar strak tot natuurlijk stoer met eigentijdse collecties terrastegels en klinkers.

Terug naar de natuur in 2010

Natuurlijke materialen, natuurlijke kleuren en vormen gebaseerd op de natuur. In 2010 is het niet ‘wij en de aarde’, maar ‘wij zijn de aarde’. Internationale trendwatchers delen de natuur – en het redden ervan – een belangrijke rol toe. De trends hebben dan ook een boodschap: ze zetten ons aan tot nadenken over consumptiegedrag en milieu.

Ook in de tuintrends lijkt een keerpunt bereikt. Geen grootse gebaren meer met extralarge steenformaten, oversized tuinbanken en gigantische geknipte bolvormen als beplanting. De tuinliefhebber is vandaag op zoek naar oorspronkelijkheid, identiteit, warmte en geborgenheid. Daarbij kijkt hij steeds vaker terug naar het verleden, weet tuinarchitect en trendadviseur Bert Huls die samen met Marlux de collecties van het nieuwe merk Xtirio vorm gaf.

Dé tuintrend: warmte en sfeer binnen duidelijke contouren

Door de grote economische veranderingen en de maatschappelijke impact ervan, maakt het koele minimalisme nu plaats voor warmte en sfeer. Terug naar de natuur, oog voor detail en uitgesproken design zullen de ontwikkelingen van onze woonomgeving in grote mate gaan bepalen.

Bert Huls: “Traditie, warmte en spiritualiteit zijn de nieuwe credo’s. De afgelopen jaren is de consument zich meer en meer bewust geworden van de waarde van een tuin. Het is een bijzonder stuk buitenruimte op de grens van privé en openbaar leven. Die bewustwording heeft ertoe geleid dat het niet alleen meer belangrijk is hoe een tuin eruitziet, maar vooral wat je ermee kunt doen. Het functioneel gebruik van de tuin is belangrijker geworden en heeft veel meer betekenis gekregen dan alleen maar buiten zitten.”

Vanuit dat perspectief ziet Xtirio drie grote stromingen die het uitzicht van huis en tuin voor een groot deel invullen: Living Design, Just Pure en Cosy Mix. De collecties zijn helemaal afgestemd op hedendaags wonen. Ook geven ze, met hun vertrouwde Marlux-kwaliteit en innovatieve Xtirio-design, alle ruimte voor creatieve buitentoepassingen.

Living Design, leefbaar strak

Deze tuin ademt stijl uit. Op de voorgrond staan heldere lijnen, moderne vormen en een strakke beplanting. Tegelijk valt het oog ook op een welgeplaatste blikvanger of twee. Een eigentijdse basis wordt hier meesterlijk gecombineerd met opvallende kleuraccenten op strategische plekken.

De kleuren – Voor de tegels lijkt intens antraciet voor de hand te liggen, maar ook een warm lichtgrijs werkt in een hedendaagse context. Meubilair in sterke kleuren zoals koningsblauw of gifgroen duiken op, maar overheersen niet. Zorgvuldig ingehouden combinaties dus, die een evenwichtig palet vormen.

De vormen – Design vraagt om uitgesproken volumes. Strakke ruimtes krijgen een ietwat lossere invulling. Het sobere lijnenspel doet minimalistisch aan, maar wordt gebroken door luchtige elementen. Naast geometrische rechtlijnigheid blijft een bijrol weggelegd voor natuurlijke grilligheid.

De materialen – Glad en strak in combinatie met ronde natuursteen, zoals keien, stoer hout met eigentijds kunststof … deze trend zoekt het midden tussen warm en koud, zonder daarbij te verzanden in een karakterloos niemandsland. Contrast voert de boventoon, waarbij design uiteraard het laatste woord heeft.

De tuin – Een stijlvolle ingetogenheid spreekt uit de beplanting, die afwisselt tussen strakke groene hagen, begroeide wanden en grillige solitaire planten. Wintergroene beplanting doet opnieuw haar intrede en verlengt het tuinseizoen. In deze uiterst leefbare designtuin is het immers meer dan aangenaam vertoeven…

Just Pure, natuurlijk stoer

Dichtbij de natuur streeft deze landelijke trend ernaar de essentie van het buitenleven te vatten. No-nonsensepuurheid is de overheersende emotie. Eerlijk en ruig, met een scherp randje hier en daar, is de tuin vooral een plek om tot rust te komen. Waterpartijen – denk buitendouche of watertafel – maken het geheel extra levendig.

De kleuren – Natureltinten nemen vanzelfsprekend het voortouw: uiteenlopende houtkleuren en gestileerd bruin versterken elkaar tegen een achtergrond van groen en grijs. Maar ook matgrijs en diepzwart verdienen een complementaire plek binnen dit kleurenpalet.

De vormen – Er zit beweging in deze buitenplek. Terrasvormen sluiten aan op natuurlijke volumes, grillig groen hoeft niet alleen mooi, maar mag ook functioneel zijn, accessoires blijven in alle eenvoud trouw aan hun oorspronkelijke oervorm… Hier geen keurslijf van strakke lijnen en rigide patronen, maar eerder een vloeiende en rustgevende ruimtelijkheid.

De materialen – De meubels en accessoires zijn uitgevoerd in eerlijke materialen: ruw hout, gevlochten rotan, natuurlijk katoen. De gevarieerde texturen maken het eindresultaat altijd anders.

De tuin – Buiten wordt een plek waar je rust en warmte vindt. Grillige bomen, planten en struiken krijgen opnieuw vrij spel. Ook weer onder de aandacht: kruiden, eenvoudige groenten en fruitsoorten die inspelen op recente trends om zelf in de eigen tuin gewassen te kweken.

Cosy Mix, kleur en contrast

Ergens tussen pure eenvoud en strak design zien we een tuin die gezellig eigenzinnig uit de hoek komt. Invloeden uit de natuur gecombineerd met moderne lijnen, souvenirs van verre reizen naast eigentijds tuinmeubilair... Deze tuin neemt je mee op verkenning langs de grenzen van heel uiteenlopende stijlen.

De kleuren – Het kleurenpalet balanceert tussen rustige grijstinten en warme accenten. De tegels tekenen voor een ingetogen en sobere basis die vraagt om kleur. Frivool rood, zacht jade, gloeiend oranje, pastelpaars… Persoonlijke lievelingskleuren scheppen een wereld waarin je je helemaal thuis voelt. De contrasten zijn sfeervol en behaaglijk.

De vormen – Natuurlijke verfijning siert de vormen. Meubels zijn puur en gericht op comfort, maar hebben toch dat tikkeltje meer. Gebogen lijnen wisselen strakke eenvoud af. Vierkante en rechthoekige terrastegels tekenen voor uitgesproken patronen, die verzacht worden door opvallende accessoires.

De materialen – Een zeteltje van dikke, geverfde takken, een mand van gerecycleerde autobanden, kussens in ruwe, etnische stoffen… deze stijl staat dicht bij de natuur. Hout en keien, maar ook keramiek en kunststof geven identiteit aan de omgeving.

De tuin – Stoere muren en stevige randen en vooral: heel veel groen. In deze ode aan de weelderigheid mogen tegels weer los van elkaar liggen, zodat er gras of mos tussen kan groeien.

Het nieuwe Moodbook 2010-2011 is vanaf februari aan te vragen via www.xtirio.com.

MARLUX NEEMT DEEL AAN BATIBOUW
25 FEBRUARI – 7 MAART, BRUSSELS EXPO
HAL 1, STAND 313