Architectuur

Nieuwe toren van Foster siert de skyline van New York

Toen William Randolph Hearst in de jaren '20 het Art-deco blok van zes verdiepingen bouwde om zijn het uitgevers imperium te huisvesten, voorzag hij dat het gebouw uiteindelijk de basis voor een wolkenkrabber zou vormen. Het gebouw, dat door de Weense Joseph Urban en George P. werd ontworpen in 1926, werd aangewezen als plaats voor een toren door de commissie voor het behoud van Landmarks in 1988.

De Hearst Tower werd op 9 oktober 2006 officiëel geopend. Het glazen gebouw is ontworpen door Norman Foster & Partners. De ruit-structuur van het gebouw komt er overeen met de Londense toren St. Mary Axe. Het is een van de eerste grote gebouwen in New York met een zeer laag energie verbruik.

Van het oude gebouw zijn alleen de twee kenmerkende gevels behouden gebleven. De inhoud van dit Art-Deco gebouw is momenteel een grote lobby met een glazen dak waar vandaan je helemaal naar de top van de nieuwe toren kunt kijken. In het midden van de lobby staan grote roltrappen die de bezoeker vervolgens naar de vele aanwezige liften brengt.

Bekijk de uitgebreide fotospecial van de Hearst Tower van Norman Foster in New York. Klik hier.

Ook interessant