Algemeen

Nieuwe taskforce voor prefab Staalframebouw

Staalframebouw stapelt complete panelen wanden, vloeren en daken

Om de Nederlandse bouw vertrouwd te maken met staalframebouw heeft Bouwen met Staal de Taskforce Staalframebouw opgericht. Daarin zijn architecten, constructeurs, adviseurs, leveranciers van staalframebouw en toeleveranciers vertegenwoordigd.
In landen als Engeland en Zweden is staalframebouw een bekende bouwmethode. In Nederland wordt staalframebouw nog op betrekkelijk kleine schaal toegepast. De methode is minder bekend bij opdrachtgevers en ontwerpers, maar ook bij uitvoerende partijen. Daar komt verandering in, als het aan de leden van de Taskforce Staalframebouw ligt. In de Taskforce – geformeerd door Bouwen met Staal – zijn de diverse disciplines in staalframebouw vertegenwoordigd: ontwerpers, bouwfysisch adviseurs, bouwers en toeleveranciers. Gezamenlijk ontplooien zij activiteiten voor een grotere bekendheid van staalframebouw. De Taskforce wil knelpunten en aandachtspunten uit de staalframebouwpraktijk collectief aanpakken. Een voorbeeld is het ontwikkelen van details voor het hogere geluidscomfort, vereist in het vernieuwde Bouwbesluit dat op 1 januari 2003 in werking treedt.

Voorbeeldproject
Staalframebouw is ánders dan het in Nederland gangbare staalskeletbouw. Staalframebouw stapelt met complete panelen wanden, vloeren en daken. Terwijl bij staalskeletbouw juist eerst een "open" skelet wordt neergezet met kolommen en liggers. Verburg Hoogendijk Architecten zag het als een uitdaging de vormgevingsmogelijkheden van staalframebouw te onderzoeken en deed dat in het project voor winkeluitbreiding op de A-Markt in Amsterdam. Bij dit project met IFD-demonstratiestatus werd Corus Star-Frame toegepast, een Nederlands systeem van staalframebouw met KOMO-attest. Er zijn diverse Star-Frame licentiehouders die dit systeem aanbieden.

Informatiebronnen
Voor constructeurs, architecten en aannemers zijn er specialistische publicaties en websites die hulp bieden bij de toepassing van staalframebouw. Omdat staalframebouw een bekende bouwwijze is in Zweden, Engeland en de Verenigde Staten is er veel literatuur in het Engels. Om ook in Nederland een doorbraak te maken hebben diverse marktpartijen zich verenigd in de Taskforce Staalframebouw. Hun gezamenlijke doel is de bouwers ervan te overtuigen dat staalframebouw onderscheidende voordelen biedt. Want assemblage in de werkplaats gevoegd bij droge montage leveren een hoge bouwsnelheid, maatvastheid en ontwerpvrijheid op. Bovendien is staalframebouw licht, maar toch ijzersterk. Waardoor deze methode uitermate geschikt is voor renovatie.

Op 5 december wordt de derde bijeenkomst Taskforce Staalframebouw gehouden bij Bouwen met Staal in het Groothandelsgebouw A4 Rotterdam
Build for Life