Het nieuwe complex (32.000 m2) ligt vlak bij de Amsterdam ArenA en bestaat uit kantoren en studio’s op een ondergrondse parkeergarage. De drie studio’s en de naastgelegen decoropslag zijn geluidtechnisch volledig van elkaar gescheiden. In de grootste studio kan een amusementsprogramma met duizend toeschouwers worden opgenomen terwijl direct ernaast en tegelijkertijd de opnames van Goede Tijden Slechte Tijden (GTST) zijn.

‘Zwevende’ betonvloeren voorkomen dat trillingen, en dus geluid, via de vloer van de ene naar de andere ruimte kunnen. Boven op de constructievloer – het ‘dak’ van de onderliggende parkeergarage – ligt 100 mm speciale steenwolisolatie en daarop ‘zweven’ de 160 mm dikke betonvloeren. Ook zorgt deze oplossing voor de thermische scheiding tussen het verwarmde gebouw en de koudere parkeergarage. Die wordt namelijk met buitenlucht geventileerd.
Een alternatief voor de zwevende vloer zou het plaatselijk ‘losknippen’ (dilateren) van de constructievloer zijn geweest. Dat zou in dit geval echter één groot nadeel hebben gehad. “Op de plaats van die knip moet je dan extra kolommen maken om de vloer te dragen. In de parkeergarage verlies je daardoor veel parkeerplaatsen. Ook zijn de kosten van die oplossing hoger. Nu slaan we meerdere vliegen in een klap”, aldus Dekkers.
De installaties die de temperatuur en luchtkwaliteit in de studio’s regelen zijn ook een potentiële geluidbron. De warmtelast, onder meer ten gevolge van het studiopubliek en de verlichting, is zeer hoog. De luchtbehandelingsinstallatie moet 60.000 m3 lucht per uur kunnen verversen. Zonder extra maatregelen produceert een dergelijke installatie zo’n 45 dB(A). Maar in studio’s mag het geluidniveau niet hoger zijn dan 25 dB(A).
LBP|SIGHT adviseerde extra grote luchtkanalen. Deze verlagen de geluidproductie. Ook is een deel van de kanalen niet ín de studio gemaakt, maar in een aparte, geluiddichte omhulling op het dak. Zo wordt voorkomen dat geluid van vliegtuigen – het gebouw ligt in een aanvliegroute van Schiphol – binnen te horen is.
Het Endemol-complex is ontwikkeld door G&S Vastgoed BV, het ontwerp is van architectenbureau Van den Oever, Zaaijer & Partners architecten (OZ-P).
