Nieuwbouw

Nieuwe scholencampus voor Sint Lukas door POLO architecten

Dat er wat beweegt in de scholenbouw mag duidelijk zijn. Ook bureaus als Poponcini & Lootens, a2o, BURO II en Compagnie O buigen zich over de renovatie van scholen. Zo ontwikkelde het eerste bureau een volledig nieuwe campus voor de kunstschool Sint Lukas Brussel.
In 2004 wonnen Poponcini & Lootens -die zich voor dit ontwerp lieten bijstaan door het Bureau d’études Greisch en SNC-Lavalin- een wedstrijd voor een grondige herziening van de kunstschool Sint Lukas te Brussel. De opdracht behelsde zowel een renovatie- als een nieuwbouwluik van deze campus voor Hoger Kunstonderwijs.

Een ‘duurzame structuur’ als drager

Zowel de opdrachtgever als de architecten streefden naar een duurzaam gebouw, met name een gebouw dat per definitie een structuur is dat de in de tijd evoluerende programmatische invullingen eenvoudig kan blijven opvangen. Een gebouw dat eerder ondersteunend wil zijn ten aanzien van de activiteit die erin plaats grijpt dan haar te domineren. Het is een ruimte waarin in de tijd wisselende programma’s zich optimaal kunnen ontplooien. Het concept voor de nieuwe kunstschool gaat daarom uit van een mozaïek van activiteiten, in tegenstelling tot een juxtapositie van diverse afdelingen met elk hun specifieke discipline. Op die manier wordt gestreefd naar informele communicatie en kruisbestuiving tussen studenten en docenten van de diverse departementen.

Lees verder op Vlaamsearchitectuur.be