Algemeen

Nieuwe reeks claims bedreigt bouw

De bouwsector moet rekenen op een nieuwe reeks claims van opdrachtgevers. Het gaat om bedrijven, die eveneens in de schaduwboekhouding van Boele & Van Eesteren blijken te staan. Met juristen wordt besproken welke stappen ze kunnen ondernemen tegen de aannemerij.

Grote ondernemingen als Philips, Ikea, Shell, ING en ABN Amro hebben mogelijk te veel betaald voor bouwprojecten, zo valt op te maken uit de verrekeningslijsten. De bedrijven, zo laten ze weten, zijn zeker niet van plan het er bij te laten zitten.
“We gaan alle feiten op een rijtje zetten”, zegt een woordvoerder van Ikea, “en vervolgens eventuele schade claimen.”
Uit de schaduwboekhouding van Boele & Van Eesteren valt op te maken dat bouwbedrijven prijsafspraken maakten bij de aanbesteding van een distributiecentrum van Ikea in Oosterhout en een vestiging van de Zweedse woongigant in Barendrecht. Bij het werk in Oosterhout ontving Volker Wessels 600.000 gulden van Heijmans.

Bouwopdrachten
Ikea maakt zich extra zorgen omdat voor komende tijd nieuwe bouwopdrachten zijn te vergeven. “De vraag is nu met welke bouwers we verder willen”, aldus de Ikea-woordvoerder.
Ook Shell zegt zich momenteel “te beraden op de situatie”. Het olieconcern wil zo snel mogelijk een gesprek met de leiding van Boele & Van Eesteren. De Volker Wesselsdochter is hoofdaannemer van de renovatie en nieuwbouw van Shell-gebouwen in Rijswijk. Ook dat project wordt genoemd in de nieuwe schaduwboekhouding.
ABN Amro betaalde mogelijk 200.000 gulden te veel voor de bouw van kantoren in Den Haag, ‘s Gravenzande en Ouddorp. In de Telegraaf laat een zegsman van de bank weten “stappen te zullen ondernemen als onderzoek van justitie vaststelt dat we inderdaad zijn benadeeld”.
Niet alleen het bedrijfsleven bereidt claims voor, ook gemeenten die in de nieuwe schaduwboekhouding staan, willen verhaal halen. De stichting Regres, die bouwfraudeclaims verzamelt van gemeenten, wil dan ook zo snel mogelijk over de stukken beschikken. Justitie is gevraagd het boekwerk met gedetailleerde gegevens over prijsafspraken in de utiliteitsbouw, openbaar te maken.
De schaduwadministratie van Koop Tjuchem leidde eerder al tot driehonderd claims van benadeelde gemeenten. Inmiddels zijn zes proefprocessen aangespannen, waarbij dertig aannemers zijn betrokken. Regres denkt uiteindelijk enkele tientallen miljoenen euro’s te kunnen verhalen op de bouw.
Ook waterschappen en de rijksoverheid hebben juridische stappen ondernomen om te veel betaald bouwgeld terug te krijgen. Het totaalbedrag aan schadeclaims kan gemakkelijk in de honderden miljoenen euro’s uitkomen.
Build for Life