Architectuur

Nieuwe prestatie-eisen akoestiek: een revolutie?

“Ik durf de nieuwe, strengere akoestische prestatie-eisen bijna een revolutie voor de bouwsector noemen.” Dat zegt Bart Ingelaere van het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf (WTCB). Iedereen is het erover eens dat de nieuwe normen, die in de loop van 2007 van kracht zullen worden, een aangepaste wijze van ontwerpen en bouwen zullen vergen. Bouwakoestiek is immers een complex gegeven en omvat meerdere technische deeldisciplines zoals de problematiek van gevelisolatie, geluidsabsorptie (zaalakoestiek), de luchtgeluidisolatie tussen ruimten of contactgeluidisolatie.

De verenigingen NAV (De Vlaamse Architectenorganisatie) en AiNB (De Associatie van Interieurarchitecten België) willen haar leden op deze materie voorbereiden, en zetten in februari vier info-sessies over deze materie op poten in Gent, Antwerpen, Roeselare en Heusden-Zolder.

Tijdens de sessies zal Bart Ingelaere een overzicht geven van de nieuwe prestatie-eisen en haar concrete gevolgen in de woning- en appartementenbouw, waarna architect Joost Beke een samenvatting zal geven van de oplossingen die vandaag op de markt al voorhanden zijn. Verschillende leveranciers en fabrikanten werken mee aan de roadshow: Wienerberger, Dox Accoustics, Echo, Rockwool, Saint-Gobain Glass, Renson Ventilation, Rockfon, Reynaers Aluminium, Geberit, Recticel en Sto.

De sessies gaan door op:
• Dinsdagavond 6 februari, Electrabel, Franklin Rooseveltlaan 1, 9000 Gent
• Woensdagavond 7 februari, Electrabel, Mechelsesteenweg 271, 2018 Antwerpen
• Zaterdagvoormiddag 17 februari, Bouwbeurs, Expohallen, Diksmuidsesteenweg 400, 8800 Roeselare
• Maandagavond 19 februari, Centrum Duurzaam Bouwen, Marktplein 7, 3550 Heusden-Zolder

Inschrijven kan telefonisch op het telefoonnummer 050/474.663 ofwel op de website van www.nav.be bij de rubriek ‘kalender’