Nieuwbouw

Nieuwe parkeergarage van 43 miljoen in 's-Hertogenbosch

Heijmans heeft van de gemeente 's-Hertogenbosch de opdracht ontvangen voor de realisatie van de parkeergarage Vonk&Vlam in het centrum van 's-Hertogenbosch. De contractwaarde bedraagt € 43 miljoen.
De voorlopige gunning is verkregen op basis van de Economisch Meest Voordelige Inschrijving (EMVI), waar criteria ten aanzien van de beperking van de omgevingshinder, omgang met de historische vestingwerken en beheersing van het bouwproces, onderdeel van uitmaakten.

De parkeergarage biedt ruimte aan 1.040 parkeerplaatsen en is gelegen op een bijzondere locatie aan de vestingmuur in de historische binnenstad. Het plan combineert de realisatie van de garage met de restauratie van de vestingwerken. Hiermee wordt het omliggende openbare gebied, de Casinotuin en de vestingmuur weer toegankelijk en aantrekkelijk voor bezoekers. Gezien de prominente locatie en het belang dat de gemeente hecht aan dit visitekaartje voor de stad, wordt dit een parkeergarage met en meer dan gemiddeld ambitieniveau, stedenbouwkundige- en landschappelijke inpassing, gebruiksvriendelijkheid en - comfort en duurzaamheid.

Met de realisering van de parkeergarage verandert het aanzicht van de stad aanzienlijk; de route naar de garage wordt de nieuwe stadsentree. Omwonenden hebben jarenlang gestreden omdat zij vreesden voor verkeersoverlast. De Raad van State heeft echter de gemeente in het gelijk gesteld.
Naast de vrees voor overlast, is ook de rentabiliteit voor velen een aandachtspunt. Diverse tegenstanders vrezen dat de investering ook op termijn niet zal renderen.



Het project wordt gekenmerkt door de integrale aanpak van Heijmans, waarin de kennis van verschillende sectoren wordt gecombineerd. Dit is tot uiting gebracht in het plan van aanpak voor het project dat door de gemeente als beste is beoordeeld. Het project wordt naar verwachting rond de zomer van 2015 opgeleverd.