Algemeen

Nieuwe mijlpaal in ontwikkeling 'funderingsbrein'

Afgelopen week is de 2500ste praktijkervaring geplaatst in GeoBrain Funderingstechniek. Dit zelflerende systeem voorspelt op basis van expertkennis en praktijkervaringen de kans op schade, die daarmee voorkomen kan worden. Aannemers plaatsen inmiddels vijftig nieuwe ervaringen per maand. Het gebruik door ingenieurs is sinds 2008 verdubbeld. Vergelijkbare systemen voor boortechniek, dijken en bouwtrillingen zijn in ontwikkeling.
GeoBrain Funderingstechniek (GBF) heeft met 2500 ervaringen inmiddels landelijke ‘dekking’. Gebruikers vinden in het systeem uitvoeringskennis van het installeren van onder meer damwanden en prefab en vibropalen. GBF verbindt objectieve data, subjectieve expertkennis en voorspelmodellen tot één zelflerend systeem. Ingenieurs kunnen daarmee betere beslissingen nemen en zo de faalkosten verlagen.

Tot voor kort werd uitvoeringskennis niet structureel gebruikt in de ontwerpfase, met alle problemen van dien, zegt ir. Thomas Bles, projectleider GBF bij kennisinstituut Deltares: “Nog altijd wordt ruim 13 procent van alle damwandervaringen als ‘slecht’ gekwalificeerd. Bij het gebruik van planken langer dan 20 meter is dat zelfs 20 procent. En de uitvoering met prefab palen wordt in 8 procent als slecht beoordeeld.”

Uitvoeringskennis is van grote economische waarde, stelde het Economisch Instituut Bouwnijverheid (EIB) eerder dit jaar vast. Toch zagen ingenieurs GBF aanvankelijk vooral als iets ‘extra’s’. Inmiddels behoort het bij steeds meer ontwerpers en aannemers tot de standaarduitrusting. “Steeds meer opdrachtgevers en ook verzekeraars onderschrijven het nut van GBF. Je moet nu bijna een goede reden hebben om het niet te gebruiken.”

GBF is onlangs ook gekoppeld aan de ontwerpsoftware MSheet en MFoundation. Met één druk op de knop krijgen ontwerpers een overzicht van vergelijkbare ervaringen en geeft het voorspellingsmodel inzicht in het risicoprofiel. Zo kan het ontwerp compleet worden gemaakt met een uitvoerbaarheidscheck. In korte tijd is GBF via de M-software al meer dan vijftig keer geraadpleegd.

Hoewel GeoBrain Funderingstechniek inmiddels volwassen is, is het nooit af. Met iedere nieuwe ervaring wordt het systeem slimmer. Bles: “Hoe meer ervaringen geladen worden, hoe beter de voorspellingsmodellen werken. Met funderingstechniek hebben we laten zien dat het in de praktijk inderdaad werkt. Tientallen experts samen weten gewoon meer dan één.”
Build for Life