Nieuwe generatie architecten strijkt neer in M HKA

  BE   16 juni 2017 Bron: VAi
Nieuwe generatie architecten strijkt neer in M HKA
Foto: Vai
Prelude presenteert een nieuwe en opkomende generatie architecten uit de Lage Landen. De ontwerpers die in Prelude aan bod komen bepleiten geen radicale veranderingen in de architectuur, maar willen op een duurzame manier ontwerpen voor de toekomst door heel precies het bestaande stedelijke weefsel te lezen en artistieke en architecturale referenties te interpreteren. In Nederland vormt deze generatie een antwoord op de ingrijpende economische crisis die een kritische evaluatie van de architectuur opdrong. Tot voor de crisis van 2008 lag de focus op geÔsoleerde, gefragmenteerde architecturale projecten die vooral bepaald waren door hun interne conceptuele logica. In Vlaanderen kadert deze generatie in een oudere culturele traditie die tracht zinvol om te gaan met het versnipperde Belgische landschap.

Deze nieuwe generatie wil opnieuw een breder en gedeeld perspectief voor de architectuur creŽren door actief met geschiedenis, kunst en de specifieke condities van de context aan de slag te gaan, en door associatie en de notie van typologie te bevragen. Eerder dan de nadruk te leggen op geÔsoleerde nieuwe creaties, zoeken de ontwerpers van deze generatie naar de draden van wat er al is en trachten ze die samen te weven. Ze willen het bestaande weefsel verrijken en op de anekdotes van de geschiedenis, de context en het incident verder bouwen.

De objecten in deze Ďwonderkamerí zijn denkoefeningen en modellen van realisaties die als fragmenten deze generatie portretteren. Wanneer de bezoeker ze samen bekijkt, wordt door associatie hun relatie duidelijk.

Een tijdelijk toekomsteninstituut

Je kan Prelude†bewonderen in het M HKA (Antwerpen) †als onderdeel van†Een tijdelijk toekomsteninstituut, een tentoonstelling die het museum voor enkele maanden omtovert tot een laboratorium of werkatelier dat twee contexten samenbrengt: kunst en toekomststudies.

Lees verder op de website van Vai


Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo