Verbouwen

Nieuwe fase verbouwing Rijks begonnen

Na de vele problemen rond de aanbesteding viel er dinsdag eindelijk weer eens te lachen in het Rijksmuseum in Amsterdam. Museumdirecteur Wim Pijbes en minister Ronald Plasterk van Cultuur gaven het startsein voor de renovatie- en nieuwbouwwerkzaamheden aan het hoofdgebouw.

Ze deden dat door zevenduizend ballonen de lucht in te laten. Die staan symbool voor de evenzoveel kunstwerken en historische objecten die er straks te zien zijn.

Begin vorig jaar bleek dat de aanbesteding van het Rijks helemaal opnieuw moest. Er had zich slechts één aannemer gemeld, met een bod dat volgens het ministerie van Cultuur en het museum veel te hoog lag. Daarom knipten zij het project in zeven delen, die ze afzonderlijk hebben aanbesteed.

Op één na is er nu voor allemaal een aannemer gevonden. Het enige overgebleven deel is relatief klein. Daar hebben zich bovendien al een aantal geïnteresseerden voor gemeld.

De afgelopen jaren vonden er al werkzaamheden plaats aan het Rijks. Dat waren echter sloop- en andere voorbereidende handelingen.

Plasterk noemde dinsdag ‘het begin van het einde van de bouw’. Pijbes sprak van de afsluiting van ‘een periode van lamlendigheid en besluiteloosheid’.

Aanvankelijk zou het Rijks in 2008 weer opengaan, volgens de laatste plannen is dat de eerste helft van 2013. Pijbes was er dinsdag van overtuigd dat er geen nieuw uitstel volgt: ,,Dat gaan wij halen.”

Het nieuwe Rijks gaat de Nederlandse geschiedenis en cultuur van de middeleeuwen tot en met de twintigste eeuw tonen.