Algemeen

Nieuwe betoncentrale in Kampenhout

Kampenhout is een nieuw bedrijf rijker, de C&CB betoncentrale. Dit ultramodern project is gevestigd aan de Industriestraat 11. Naast de vaart, op een terrein van 2 hectare zal er vooral stortklaar beton en zandcement geproduceerd worden met een capaciteit van meer dan 1.100 kubieke meter per dag. Het betreft hier een aanzienlijke investering, niet enkel in automatisatie en infrastructuur, maar ook op milieutechnisch vlak. De centrale beschikt over een eigen labo en is over de hele lijn Benor-goedgekeurd.

Een vruchtbaar partnership.

C&CB staat voor Carimat en Celis Beton, een joint-venture tussen Carimat N.V., de Groep De Cloedt en André Celis N.V. De Groep Carimat beschikt reeds over 4 betoncentrales, twee in Braine-l’Alleud, één in Walcourt en één in Roux. De nieuwe C&CB betoncentrale te Kampenhout is een omvangrijk project dat drijft op de ervaring en de know-how van de drie partners: André Celis bouwde 50 jaar lang kennis op in het verhandelen van bouwmaterialen, Carimat, onder leiding van Jacques Stichelbout, is toonaangevend in de exploitatie van betoncentrales en de Groep De Cloedt zal instaan voor de aanvoer van grondstoffen.

Commercieel én ecologisch interessant

De site te Kampenhout bleek de ideale vestigingsplaats en dit vanuit diverse invalshoeken. Vooreerst was er de aanwezigheid van een kade, gebouwd door de vorige eigenaar Maas & Waal, fabrikant van straatklinkers. Deze kade zal gebruikt worden om grondstoffen met platbodems aan te voeren. Er kunnen schepen aanleggen tot 600 ton. Hoewel deze vorm van vervoer duurder is dan het klassieke wegtransport, wordt toch voor deze oplossing gekozen uit respect voor de omgeving en om de buurtwegen te ontlasten.

Daarnaast was de ligging ook vanuit commercieel standpunt interessant. Kampenhout is immers een centraal gelegen uitvalsbasis om een groot gebied te bestrijken tussen Leuven, Mechelen en Brussel-Vilvoorde.

Geen onbezonnen beslissing

Voor André Celis N.V betekent dit een nieuwe stap in een lange, succesvolle evolutie. Het was André Celis die in 1954 zijn naam gaf aan het bedrijf dat zou uitgroeien tot één van de belangrijkste bouw- en brandstoffenhandels van de regio. We bevonden ons toen nog steeds in volle wederopbouw van de na-oorlogse jaren. Toen zoon François Celis de fakkel overnam, werden enkele sterke nieuwe wissels op de toekomst getrokken.

Zo trad het bedrijf toe tot Adimat, een belangrijke aankoopgroepering die de grootste onafhankelijke bouwstoffenhandels in het land verenigt. Eerder werkten de leden reeds samen op vlak van informatica, marketing, opleiding en gezamenlijke aankoop. Een drietal jaar geleden werd de “Bouw.Punt” shopformule gelanceerd, waarbij alle winkels dezelfde naam, hetzelfde uithangbord en dezelfde look kregen. Intussen is de éénmanszaak uit de beginperiode uitgegroeid tot een dynamisch bedrijf met 130 medewerkers.

Verdere toekomstplannen

De nieuwe C&CB betoncentrale is zeker geen eindpunt, want nu reeds staat een verdere uitbreiding van de activiteiten op de agenda. Vanaf 2007 zal op dezelfde site langs de vaart een complementaire activiteit opgestart worden: het sorteren en breken van bouwafval. Het nieuwe recyclagebedrijf zal de naam AC Recycling dragen. Een deel van het gerecycleerde materiaal zal dienen als grondstof voor de betoncentrale. Het niet recupereerbare deel wordt langs de vaart afgevoerd naar de verbrandingsovens. Er zal 150.000 ton bouwafval per jaar gesorteerd worden. Met het activeren van het nieuwe recyclagebedrijf zal het huidige sorteercentrum te Lubbeek afgebouwd worden.

Verder beschikt André Celis N.V. nog over een industrieterrein van 9 hectare te Tildonk. Om daar nieuwe activiteiten te kunnen opstarten, moet er eerst een toegangsweg aangelegd worden. François Celis rekent hierbij op de vlotte medewerking van alle betrokken instanties en beleidsmakers om zo snel nog een nieuw hoofdstuk aan de geschiedenis van zijn bedrijf te kunnen toevoegen.
Build for Life