Nieuwbouw

Nieuwbouwwoning blijkt voor veel Belgen onbetaalbaar

Een nieuwbouwwoning blijkt voor veel Belgen onbetaalbaar te zijn. Dat blijkt uit een studie van het Itinera Instituut, een gerenommeerde denktank in België. Volgens de studie is op dit moment nog geen één op vijf gezinnen in België momenteel in staat om een nieuw huis te laten bouwen. Daarbij geldt dan de voorwaarde dat het gezin minimaal 50.000 euro aan eigen kapitaal inzet.

Juist die voorwaarde zorgt er voor dat een nieuwbouwwoning voor het overgrote deel van de gezinnen met slechts één inkomen of alleenstaanden vrijwel onbetaalbaar is. Volgens een woordvoerder van de nationale aannemersorganisatie `Confederatie Bouw` is de uitkomst van het onderzoek geen verrassing. De organisatie wijst al langer naar de `rampzalige toestand in de nieuwbouwsector`.

De sector zelf, maar ook de denktank, is niet te spreken over de diverse overheidsmaatregelen die getroffen zijn. Zo is in België de lage btw van 6% in de nieuwbouw weer verhoogd naar 21. Verder zijn de kosten voor de bouw van een nieuwbouwwoning met 20.000 tot 30.000 euro verhoogd door strengere energieregels. De bouwprijs neemt door deze strengere regels tot 10% toe, terwijl de productie afneemt.

Gebaseerd op: Cobouw