Architectuur

Nieuwbouw Rijksarchief Brugge gestart

In Brugge is gestart met de nieuwbouw van het Rijksarchief. Het Vlaamse Salens architecten maakte het ontwerp voor het project, dat ook de renovatie van het voormalige Rode Kruisgebouw omvat.
Het huidige Rijksarchief aan de Academiestraat is verouderd en heeft een te kleine opslagruimte. Om deze reden verhuist het archief naar de plek waar voorheen de Rijkswachtkazerne stond en het bestaande Rode Kruisgebouw.

De nieuwbouw is ontworpen naar de functie van het pand. Het gebouw heeft volgens het architectenbureau de vorm van een stapel papieren. Die verbeelding wordt versterkt door het gebruik van lange gevelstenen. Het dak lijkt op een verkreukeld papier dat op de stapel is gelegd. De vouwen van dit ‘papier’ worden gevolgd door een lichtrand onder het dak. Zo valt het gebouw ’s nachts op aan de waterkant van de Coupure.

De publieke ruimtes van het gebouw bevinden zich in de glazen plint. Ook is hier een leesruimte en een niet-publieke archiefruimte te vinden. Op de eerste etage ligt het 2.900 vierkante meter grote archief.

Lees verder op Architectenweb.nl