Interieur

Nieuw systeem verlicht ruimten via glasvezelkabel

EconLight introduceert een milieuvriendelijk verlichtingssysteem dat zonlicht via een kabel in gebouwen brengt. Met lenstechnieken en glasvezelkabels voorziet het bedrijf ruimten van natuurlijk licht, ook daar waar anders geen daglicht kan komen. Dat heeft EconLight vandaag bekendgemaakt. Klik hier (pdf) voor meer (technische) informatie over het systeem.

Op het dak of aan de gevel van een gebouw wordt een zonnepaneel van 1 vierkante meter geplaatst. Dit paneel bevat 64 lenzen die de beweging van de zon volgen. Elke lens is verbonden met een glasvezeldraad. In totaal worden 16 draden gebundeld tot één 6 mm dunne glasvezelkabel, die één daglichtarmatuur aanstuurt.

Ieder zonnepaneel stuurt zo vier daglichtarmaturen aan. De 6 mm dunne glasvezelkabels worden gemakkelijk door bestaande elektriciteitleidingen getrokken, aldus Econlight. Het bedrijf ziet veel mogelijkheden voor het gebruik in onder meer gezondheidscentra, musea, kantoren en woningen.

Kleur en intensiteit van het licht variëren naarmate de omstandigheden buiten veranderen. Het daglichtsysteem is ook als hybride uitvoering beschikbaar. Daarbij zijn de daglichtarmaturen ook voorzien van spaarlampen.