Algemeen

Nieuw rusthuis is gevaar voor bewoners

Het nieuwe rusthuis De Veldekens in Berchem is een gevaar voor de eigen bewoners. Dat blijkt uit het brandrapport. Het gebouw werd afgekeurd en de bewoners worden mogelijk geëvacueerd.
“Gisteren zijn bij een routinecontrole een aantal tekortkomingen aan het licht gekomen”, zegt Wim Cassiers van de stad Antwerpen

“Enerzijds ontbreken er een aantal noodzakelijke brandwerende deuren en ook de toegangsweg naar het rusthuis is niet in orde. De weg moet het gewicht van een brandweerwagen kunnen dragen, maar dat wordt niet gegarandeerd.”

In De Veldekens zijn er momenteel ook nog verbouwingswerken aan de gang. Nochtans zijn de 68 bewoners al 3 weken geleden naar het nieuwe gebouw verhuisd en dat kan volgens de inspecteurs niet.

De directeur van het rusthuis, Luc Van Moerzeke, verdedigt de beslissing om al te verhuizen. “We hebben die beslissing heel goed overwogen en uiteindelijk genomen omdat we voordien in een veel minder veilige omgeving zaten.”

Vannacht laat het stadsbestuur van Antwerpen het rusthuis nog door de brandweer bewaken, maar daarna moet de directie maatregelen nemen. Indien dat niet het geval is gaat de stad over tot evacuatie.
Build for Life