Architectuur

Nieuw ontwerp voor Berlijns stadsslot

Deze week is het voorlopig ontwerp van architect Franco Stella voor het heropgebouwde stadsslot van Berlijn gepresenteerd. Of het gebouw er daadwerkelijk zo komt uit te zien, is nog de vraag. Er is namelijk protest aangetekend tegen de manier waarop Stella is aangesteld voor het project.

Het Duitse ministerie voor bouw oordeelde dat Stella niet in aanmerking mocht komen voor de opdracht, nadat Hans Kollhoff (die ook meedeed aan de ontwerpprijsvraag) had geklaagd over gebrek aan transparantie bij de competitie. Op 2 december spreekt de rechter een oordeel uit over de kwestie.

Tot die tijd gelden de nu gepresenteerde plannen, die sterk zijn gewijzigd ten opzichte van die waarmee Stella de prijsvraag won. Dat geschiedde aldus de verantwoordelijke partijen in overleg met de toekomstige gebruiker (het Humboldt-Forum).

Zo heeft het overdekte binnenplein ‘Agora’ een vriendelijker karakter gekregen door zuilen in de wanden (op één na) te vervangen door kolommen. Ook zijn enkele geplande bouwvolumes uit de betreffende hal geschrapt, zodat er meer zitplaatsen gecreëerd kunnen worden. In de Agora zullen concerten, congressen en andere bijeenkomsten worden gehouden.

Lees verder op Architectenweb.nl