Algemeen

Nieuw onderzoek naar bezwijken steiger Amercentrale

Het gerechtshof in Den Bosch heeft dinsdag de zaak over het ongeval in de Amercentrale heropend. Het hof wil meer weten over de oorzaak van het bezwijken van de steiger in de energiecentrale. Vijf mensen vonden bij het ongeval de dood, drie raakten gewond.

Het Openbaar Ministerie (OM) acht de 35-jarige Belgische ontwerper van de steiger, Marc S., medeschuldig aan het ongeval. Het OM vroeg het hof ruim twee weken geleden S. te veroordelen tot twee keer een taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van een jaar. In plaats van uitspraak te doen, heropent het hof nu het onderzoek in de zaak tegen de ontwerper.

Over de oorzaak van het bezwijken van de steiger zijn rapporten uitgebracht door TNO en door een Belgische deskundige. Ze trekken allebei een andere conclusie. TNO zegt dat het ontwerp van de steiger onvolledig was. De Belgische deskundige zegt dat vervorming van de ketelwand het ongeval met de steiger heeft veroorzaakt.

Het hof meent dat het niet kan zeggen aan welk rapport de meeste waarde moet worden gehecht. Een nieuwe deskundige zal daarom de opdracht krijgen het Nederlandse en het Belgische onderzoek te beoordelen. Ook moet deze deskundige zo nodig een betere onderzoeksmethode aandragen.

De rechtbank veroordeelde de ontwerper van de steiger, op basis van het TNO-onderzoek, tot een jaar celstraf. Zijn werkgever en twee andere bedrijven kregen boetes opgelegd voor hun rol in het drama. Essent, eigenaar van de ketel, kreeg een schikkingsvoorstel. Het bedrijf beslist binnenkort of het de transactie aanvaardt.

Ook interessant


Build for Life