Algemeen

Nieuw gevelconcept halveert energiegebruik

Een consortium met daarin onder meer TNO, ECN en architectenbureau Cepezed, heeft een nieuw gevelconcept ontwikkeld voor de utiliteitsbouw. Volgens de groep halveert deze Smartbox energy facade het gebouwgebonden energiegebruik, terwijl het comfort wordt verhoogd. Vorig week is het concept gepresenteerd.

Het concept is ontwikkeld in het R&D-project Dynamische Zonnegevel Zon-WEL (Warmte, Elektriciteit en Licht van de zon). De decentrale installatie-unit (de Smartbox) is geïntegreerd in de gevel en regelt het binnenklimaat van de achterliggende ruimte.

De gevel kost volgens de initiatiefnemers niet meer dan een gebruikelijk installatiesysteem. Dit omdat er voor de Smartbox energy facade minder kanalen en leidingen nodig zijn. Ook kan er worden bespaard op de bruto verdiepingshoogte.

De energievraag wordt gehalveerd door betere isolatie, slimme zonwering en daglichttoetreding gecombineerd met energie-efficiënte verwarming, koeling en ventilatie, aldus de groep.

Het project is uitgevoerd met subsidie van het EET-programma van de ministeries van EZ, OC&W en VROM. Het consortium bestaat uit ECN, TNO, Architectenbureau cepezed, Level, ITHO, Glaverbel Westland, FEE, Jan van der Vlught & ZN en de Rijksgebouwendienst.
Build for Life