Algemeen

Nieuw concept Young Budget Homes tijdens Batibouw

Young Budget Homes stelt op Batibouw, in primeur, zijn nieuw woonconcept voor: de kangoeroewoning. De formule, overgewaaid uit Australië en intussen ook ingeburgerd in Nederland en de Scandinavische landen, houdt in dat een bestaand huis wordt omgebouwd tot twee afzonderlijke wooneenheden. De voordelen zijn legio: de kangoeroewoning komt tegemoet aan de moderne woontendensen, kadert in het concept van levenslang wonen en is financieel aantrekkelijk voor jonge gezinnen.

Veel jonge gezinnen willen graag bouwen, maar zien hun mogelijkheden beperkt doordat een flink deel van het budget opgeslorpt wordt door de hoge grondprijs. Anderzijds vinden oudere mensen hun bestaande woning vaak te groot geworden, maar willen ze niet verhuizen. Voor beide familie-partijen biedt de kangoeroewoning een interessante oplossing.



Het concept houdt in dat een jonger koppel intrekt bij een ouder echtpaar, waarbij het oorspronkelijk huis verbouwd wordt tot twee onafhankelijke woningen. In Nederland en de Scandinavische landen is de formule ­ ontstaan in Australië onder de naam ‘grannyflat’ ­ al goed ingeburgerd, maar in België waren er tot voor kort heel wat praktische bezwaren, vooral door de huidige stedenbouwkundige en fiscale voorschriften. Zo betekent een woning ontdubbelen in stedenbouwkundige termen dat je een eengezinswoning ombouwt tot een meergezinswoning, wat in regel niet kan. En heeft het ontdubbelen een fiscale implicatie omdat het kadastraal inkomen van de woning dan stijgt.

Young Budget Homes werkte echter, samen met een advocaat en notaris, een juridische oplossing uit waardoor kangoeroewonen nu ook in ons land perfect mogelijk is: bouwen in onverdeeldheid. Door te bouwen in onverdeeldheid wordt de eigendom namelijk gemeenschappelijk, ook al zijn beide woningen volledig gescheiden. Financieel gezien is dergelijke vorm van bouwen heel aantrekkelijk, zelfs in geval van nieuwbouw. Doordat het gaat om de uitbreiding van een huis met een kleinere annexwoning, betaal je 6% BTW i.p.v. 21%. Door een juridische constructie gebaseerd op erfenis- en schenkingsrecht beschikt het jonge gezin bovendien gratis over de bouwgrond die wel eigendom blijft van de oorspronkelijke eigenaars, de ouders. Door de bouwgrond aan de kinderen te schenken, krijgen die het perceel gratis. En doordat ze mede-eigenaar zijn van het onroerend goed, moeten zij op hun deel geen successierechten betalen. Als de onverdeeldheid op termijn toch niet ideaal blijkt, dan biedt vereffening een uitweg.

Nieuw woonmagazine: informatie én inspiratie

Young Budget Homes stelt op Batibouw ook zijn gloednieuwe brochure in handig pocketformaat voor. Het woonmagazine, ca. 200 pagina’s dik in een kleurrijke lay-out, licht uitvoerig de verschillende bouwconcepten toe en toont meer dan 200 inspirerende projecten. Daarnaast omvat de brochure reportages, getuigenissen, een woordje uitleg over de werkwijze van Young Budget Homes en natuurlijk heel wat foto’s. Kortom, een magazine boordevol creatieve ideeën, originele ontwerpen en innoverende bouwconcepten voor al wie met bouwplannen rondloopt.
Build for Life