Algemeen

Nieuw: Zeven avant-gardistische huizen

Nieuw: Zeven avant-gardistische huizen
Met ‘Zeven avant-gardistische huizen’ publiceert DERBIGUM een tweede boekrond het thema van platte daken. Daarin maakt de Belgische dakspecialist een reis rond de wereld en houdt hij halt bij zeven huizen die een doorslaggevende en avant-gardistische rol speelden in hun land. Resultaat zijn intrigerende foto’s en even interessante verhalen over de zeven huizen, hun bewoners, hun architectuur, hun land en hun waardering

Met ‘Zeven avant-gardistische huizen’ is DERBIGUM niet aan zijn literair proefstuk toe. In 1998 bracht de dakspecialist ‘De gevel van de hemel’ uit, met een volledig overzicht van de geschiedenis van het platte dak en tal van realisaties van bekende en minder bekende architecten.

Met het nieuwe boek duikt DERBIGUM in het modernisme en selecteert het zeven woningen die getuigen van deze tijdloze architectuur. Zo is de komst van het moderne platte dak het resultaat van technische toepassingen die mogelijk werden gemaakt door in staal en beton te bouwen. De hele twintigste eeuw gingen architecten bijzonder creatief om met dit soort bouwwerken dat vele varianten kent.

Vijf van de zeven bestudeerde huizen bevinden zich in Europa, gekozen als goede voorbeelden van compromisloze vernieuwing en esthetische innovatie. De projecten staan stuk voor stuk symbool voor hun tijd. Zo ook het Everaert-huis in Brussel, dat begin jaren 50 ontworpen werd door architect Jacques Dupuis en toen voor heel wat ophef zorgde.

De opdracht was een huis met twee appartementen te ontwerpen: een was bestemd om te verhuren, het andere was voor de opdrachtgeefster, Madeleine Everaert, die er ook haar kunstcollectie wilde exposeren. De voorgevel is ongetwijfeld de meest monumentale die Dupuis ooit ontworpen heeft. Bijzonder expressief ook, met een puntige betonnen luifel die onstuimig uit de gevel oprijst. Het huis – middenin een burgerlijke wijk waar de huizen onderling ‘verwisselbaar’ zijn – werd in de jaren vijftig als ‘ronduit agressief’ ervaren. De dochter van mevrouw Everaert herinnert zich dat “iedereen de ‘pet’ boven de deur afschuwelijk vond”.

Met een uitgesproken openheid naar de wereld van de hedendaagse architectuur, garandeert DERBIGUM sinds zijn ontstaan een perfecte harmonie tussen zijn spitstechnologische ontwikkelingen en de meest avant-gardistische architecturale creaties. Sinds meer dan 75 jaar volgt DERBIGUM dan ook de trends op de voet en stelt het bedrijf wereldwijd vernieuwende oplossingen voor platte daken voor. Van het Witte Huis in Washington tot het Pantheon in Rome, van het Parlement van Moskou tot Flanders Expo in Gent: referenties van wereldformaat op het gebied van hoogtechnologische waterdichting voor platte daken.



De zeven avant-gardistische huizen op een rij:

Project - Plaats - Datum – Architect – Auteurs - Fotograaf

1 The White House - Surrey - 1931-1932 - Amyas Connell - Dennis Sharp & Sally Rendel - Hélène Binet

2 Casa Van den Broek – Rotterdam - 1948-1952 - Jo Van den Broek - Luca Molinari - Jeroen Musch

3 La villa Girasole – Verona - 1929-1935 - Ettore Fagiuoli - Francesca Acerboni & Dirk de Meyer - Alberto Piovano

4 The Research House - Los Angeles - 1932-1963 (I) & 1966-present (II) - Richard Neutra - Pablo Bransburg - Julius Shulman & Pablo Bransburg

5 Casa Ocampo - Buenos Aires - 1928-1929 - Alejandro Bustillo - Sergio Castiglione & Hernàn Barbero - Fabio Borquez D&D

6 La casa Duclòs - Sevilla - 1929-1930 - José Luis Sert - Santiago Quesada Garcia - Alfonso Cruz

7 La maison Everaert Brussel - 1953-1954 - Jacques Dupuis - Maurizio Cohen & Jan Thomaes - Marie-Françoise Plissart

Het boek ‘Zeven avant-gardistische huizen’ (Maurizio Cohen, Uitg. CIVA i.s.m. IMPERBEL, 248 p.) is verkrijgbaar in de betere boekhandel. .

Auteur Maurizio Cohen is architect en geeft les aan verschillende Belgische universiteiten en instituten. Co-uitgever CIVA, Internationaal Centrum voor Stad, Architectuur en Landschap, heeft als belangrijkste doelstelling het toelichten van de bestaande stadsarchitectuur en het voorstellen van de huidige creatieve trends.
Build for Life